Неће бити смањења плата запослених у високом образовању

Неће бити смањења плата запослених у високом образовању (фото: twitter.com/rsrdjan)
Неће бити смањења плата запослених у високом образовању (фото: twitter.com/rsrdjan)

Плате запослених у високом образовању неће бити смањиване, а након пандемије вируса корона радиће се на њиховом повећању, поручили су након данашњег састанка ресорни министар Срђан Рајчевић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић.

Рајчевић је подсјетио да је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво током љета почело са припремама за одвијање наставе у високошколским установама, али да се истовремено радило и на резервном плану и преласку на наставу на даљину.

– Кад је у питању епидемиолошка ситуација, за сада немамо већих проблема, иако имамо појединачних случајева заразе на одређеним организационим јединицима, али то није на нивоу да би могао да угрози одвијање наставног процеса – рекао је Рајчевић.

(фото АТВ )
(фото АТВ )

Рајчевић је навео да су Влада и ресорно министарсво током 2019. и 2020. године два пута повећавали плате наставном и административном особљу у систему високог образовања.

– Свакако да ће Влада и Министарство током ове пандемије и здравствене кризе настојати да се тај ниво давања одржи, те да ћемо након пандемије радити заједно да се плате повећају – нагласио је Рајчевић.

Гњатић је истакао да се наставни процес у високошколским установама одвија како је планирано, а да постоје услови да се, ако то буде потребно, пређе на онлајн наставу.

Прилог БН ТВ

Извор: РТРС, АТВ, БН ТВ


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!