Не одустају од борбе за слободан дан у седмици – Синдикалци поново о иницијативи за забрану рада недељом

Не одустају од борбе за слободан дан у седмици - Синдикалци поново о иницијативи за забрану рада недељом

Прича о забрани рада трговина недељом закотрљала се пре нешто више од годину дана, а након принудне паузе синдикалци активности подижу на виши ниво.

Велику кампању за забрану рада недељом Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних делатности РС покренуо је с намером да заштите права радника на слободан дан. Иницијатива је добила подршку и од Савеза општина и градова РС, који је тада препоручио свим локалним заједницама да се рад недељом забрани или бар ограничи на прву смену, пише Српскаинфо.

Стопиран живот

У међувремену нам се догодила епидемија корона вируса, која је буквално стопирала живот. Због бројних мера забране многе радње су у ванредној ситуацији биле затворене, а трговинама је скраћено радно време. Ограничен је био и број купаца који могу боравити у истом моменту у објекту.

– Било је беспредметно да у том општем хаосу који је завладао, када су нестајале фирме, људи добијали отказе, потенцирамо забрану рада недељом. Нисмо хтели да будемо иницијатори онога што би могло да смањи пословне резултате и произведе евентуалне вишкове и отказе, да се не каже „Синдикат је крив што сте изгубили посао“, а у суштини кривац је корона – истиче председник Синдиката Горан Савановић.

Чекају стабилизацију

Синдикалци ипак не одустају од ове приче и нове активности за забрану рада недељом најављују од марта, када се надају да ће се смирити и епидемиолошка ситуација.

– Надамо се да ће за два месеца доћи до стабилизације и позитивнијег животног и радног амбијента, када поново намеравамо да покренемо иницијативу. Највероватније ћемо се одлучити да идемо према Влади, са изменом Закона о трговини како би се законски регулисала ова област, јер ако се остави на вољу општинама, онда их ништа на то не обавезује. Најбоље би било када би одлука да се не ради недељом била унифицирана и да закон дефинише које службе могу да раде у тај дан – каже Савановић.

Потребно је, додаје он, ограничити и површину драгстора који недељом могу радити, како би се избјегло да отворен буде објекат од 2.000 квадрата, каквих сада има ситуација.

Скептични Ћосић

Вишеград и Мркоњић Град прве су две општине које су позитивно одговориле на акцију Синдиката и пре годину дана увеле забрану рада недељом. У мањим градовима је иницијатива била лакше и боље прихваћена,

У Савезу општина и градова РС подсећају да је већина локалних заједница скратила рад недељом на њихову препоруку, док су неке увеле и потпуну забрану.

– Како је кренула корона цела та прича се истопила, али чини ми се да ћемо, како време одмиче и како се мере ублажавају, морати разговарати о сличним иницијативама. Ипак, имајући у виду стање у којем се привреда налази, мислим да се никад неће десити ситуација да се рад недељом у потпуности укине – оцјењује Љубиша Ћосић, председник Савеза.

Двократно радно време

Сматра и да ће нова иницијатива синдиката бити тешко проводива с обзиром на то да цела привреда, уједно и трговина и угоститељство, трпе штету због епидемије.

– За трговине треба скратити рад недељом, а угоститељству омогућити двократно радно време, да запослени јутро и ручак проведу с породицом, а да неки период за рад буде од десет до два и од 17 до 22 часа – Ћосићев је предлог.

Један дан забране рада аутоматски значи прерасподелу радне снаге и вероватно појаву вишка радника, што није добро, поручују и из Удружења трговина, туризма и угоститељства при Привредној комори РС.

Анализа

Потребно је, наглашавају, урадити дубље анализе, да се види шта таква иницијатива Синдиката значи са аспекта одржања броја и нивоа запослених.

– Могу да разумем негде захтјеве синдиката, али с друге стране, видимо какво је време иза нас. Ово је тежак период за целу привреду, а у циљу нам је свима да се одржи ниво запослености, да људи раде и да остварују приходе. Трговци су у старту оштећени, имали су забрану рада и ограничења, умањени су им приходи због целе ситуације коју смо прошли, још пролазимо и не знамо како ће се даље развијати – закључила је секретар удружења Драгана Шобот.

Сектор трговине у Српској на другом је месту по броју запослених, са око 48.600 радника колико их је било пре почетка епидемије.

Заокрет у Бањалуци

Синдикат трговине прошли пут није нашао савезника у Бањалуци. Тадашњи градоначелник Игор Радојичић рекао је да је забрана недељом лоша идеја, зато што је то један од најпрометнијих дана, када трговине највише раде. Све очи зато су сада упрте у новог градоначелника Драшка Станивуковића, који се још као посланик залагао за нерадну недељу.

– Нерадна недеља је у нашем програму и радимо на томе да се једна таква одлука што пре нађе пред одборницима. Анализа ефеката нерадне недеље је у току и све позитивне, али и оне негативне стране ће анализирати Одељење за привреду. Налог за то је већ издат. Поред економског аспекта, морамо имати у виду да би слободна недеља имала утицај на раднике, који би били продуктивнији, срећнији и задовољнији. Такође, ту је и онај традиционални аспект његовања породичне атмосфере, јер многе породице трпе због обимног посла. Многе земље Европе и Запада су то учиниле, па ће и Бањалука направити тај искорак. Првенствено говорим о трговцима, јер мислим да није нека потреба да се у недељу навече купују панталоне и ципеле. Мислим да то није хитно – изјавио је Станивуковић за Српскаинфо.

„Нема изгубљених радних места“

Нерадна недеља није проузроковала ниједно изгубљено радно место, тврде у Синдикату трговине.

– Добар део фирми и трговина је на почетку епидемије, у марту и априлу прошле године, свео број запослених на минимум. Онима који су били на одређено време, истеком тог рока престао је радни однос, чиме су се послодавци решили евентуалног вишка радника – каже Горан Саановић.

Извор: www.blic.rs


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!