Настављени преговори у вези повећања плата и примања радника у образовању, науци и култури РС

Настављени преговори у вези повећања плата и примања радника у образовању, науци и култури РС
Настављени преговори у вези повећања плата и примања радника у образовању, науци и култури РС

Представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске на челу са  предсједником Драганом Гњатићем наставили су преговоре са министром просвјете и културе РС Наталијом Тривић и сарадницима. На састанку, који је одржан у просторијама ресорног Министарства у згради Владе РС, разговарано је о повећању плата и примања радника у образовању, науци и култури, уједначавању платних коефицијената са осталим корисницима буџета Републике Српске, као и распакивању закона о платама у смислу посебног исказивања накнада за топли оброк и регрес на постојеће коефицијенте. Драган Гњатић је у обраћању новинарима рекао да  Синдикат тражи да ресорно министарство и Влада у наредном периоду издвоје додатна новчана средства за повећање плата.

„Тражимо и посебно исказивање накнада за топли оброк и регрес на већ постојеће коефицијенте. У вези с тим имамо увјеравања да ће бити повећања примања радника, иако још није познато у ком износу“, рекао је Гњатић.

Он је изразио наду да ће информације на том плану ускоро бити познате, те је поновио да коначно треба да дође до коначног изједнавања платних коефицијената радника у образовању, науци и култури са осталим корисницима буџета.

„Прихватамо и имамо разумијевање да је тешка ситуација због пандемије вируса корона. Дијелићемо судбину Српске у сваком погледу, али нека и Република дијели судбину радника у образовању, науци и култури“, рекао је Гњатић.

Он је истакао да треба обратити посебну пажњу на повећање примања професора у основном и средњем образовању.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је  да је опредјељење Владе Српске да се у наредној буџетској 2022. години повећају плате и примања просвјетним радницима. На том плану је одржала конструктиван састанак са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Српске Драганом Гњатићем, те појаснила да се овог момента ради на конструисању буџета Српске за предстојећу годину, због чега се не може прецизно говорити о конкретним процентима и износима повећања.

„Међутим, када у вези с тим будемо знали оквирне буџете, поново ћемо разговарати са синдикалцима и потражити моделе расподјеле добијених средстава. Разговараћемо о изједначавању платних коефицијената и слично“, рекла је Тривићева.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!