Nastavljeni pregovori u vezi povećanja plata i primanja radnika u obrazovanju, nauci i kulturi RS

Nastavljeni pregovori u vezi povećanja plata i primanja radnika u obrazovanju, nauci i kulturi RS
Nastavljeni pregovori u vezi povećanja plata i primanja radnika u obrazovanju, nauci i kulturi RS

Predstavnici Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske na čelu sa  predsjednikom Draganom Gnjatićem nastavili su pregovore sa ministrom prosvjete i kulture RS Natalijom Trivić i saradnicima. Na sastanku, koji je održan u prostorijama resornog Ministarstva u zgradi Vlade RS, razgovarano je o povećanju plata i primanja radnika u obrazovanju, nauci i kulturi, ujednačavanju platnih koeficijenata sa ostalim korisnicima budžeta Republike Srpske, kao i raspakivanju zakona o platama u smislu posebnog iskazivanja naknada za topli obrok i regres na postojeće koeficijente. Dragan Gnjatić je u obraćanju novinarima rekao da  Sindikat traži da resorno ministarstvo i Vlada u narednom periodu izdvoje dodatna novčana sredstva za povećanje plata.

„Tražimo i posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres na već postojeće koeficijente. U vezi s tim imamo uvjeravanja da će biti povećanja primanja radnika, iako još nije poznato u kom iznosu“, rekao je Gnjatić.

On je izrazio nadu da će informacije na tom planu uskoro biti poznate, te je ponovio da konačno treba da dođe do konačnog izjednavanja platnih koeficijenata radnika u obrazovanju, nauci i kulturi sa ostalim korisnicima budžeta.

„Prihvatamo i imamo razumijevanje da je teška situacija zbog pandemije virusa korona. Dijelićemo sudbinu Srpske u svakom pogledu, ali neka i Republika dijeli sudbinu radnika u obrazovanju, nauci i kulturi“, rekao je Gnjatić.

On je istakao da treba obratiti posebnu pažnju na povećanje primanja profesora u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je  da je opredjeljenje Vlade Srpske da se u narednoj budžetskoj 2022. godini povećaju plate i primanja prosvjetnim radnicima. Na tom planu je održala konstruktivan sastanak sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem, te pojasnila da se ovog momenta radi na konstruisanju budžeta Srpske za predstojeću godinu, zbog čega se ne može precizno govoriti o konkretnim procentima i iznosima povećanja.

„Međutim, kada u vezi s tim budemo znali okvirne budžete, ponovo ćemo razgovarati sa sindikalcima i potražiti modele raspodjele dobijenih sredstava. Razgovaraćemo o izjednačavanju platnih koeficijenata i slično“, rekla je Trivićeva.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava