Наставити активности на повећању плата

Наставити активности на повећању плата
Наставити активности на повећању плата

Представници Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске и Министарства просвјете и културе Републике Српске договорили су данас у Бањој Луци да наставе активности како би се повећале плате радницима у просвјети, те да се активно ради на стварању услова за то. Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић каже да је за чланове овог синдиката тренутно основни проблем што људи са вишом школом имају мање плате у односу на високу спрему, иако раде потпуно исти посао.

„Таквих људи имамо до 1.000, те Синдикат инсистира да се и њихове плате повећају, те да та разлика у платама буде минимална. Овај проблем се може ријешити доношењем нових законских рјешења о платама или дошколавањем запослених са вишом школом. Тражићемо начин да се то ријеши“, рекао је Гњатић.

Министар просвјете и културе РС Жељка Стојичић каже да ће усклађивање бити настављено и наредне године.

„Оно што је на одређен начин створило проблем код првог усклађивања јесте повећање јаза између више и високе стручне спреме у образовном систему, те су запослени са вишом спремом изразили незадовољство. Њих тренутно у систему има око 1.000, те ћемо тражити начин да ријешимо проблем на задовољство свих запослених“, рекла је Стојичићева.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић подсјећа да су у прошлој години урађени значајни помаци, као што је потписивање споразума који се примјењује од 1. јануара, а којим су почела усклађивање плата високе стручне спреме са најнижим платним коефицијентом. За те намјене су у буџету за ову годину обезбијеђена средства, те је више од 70% запослених у систему образовања и културе, тачније њих 14.000 добило одређено повећање плата. На састанку је било ријечи и о раду на измјенама Посебног колективног уговора у образовању, у оном дијелу гдје су дефинисани заштитни коефицијенти за предшколско васпитање и образовање, како би се пронашла одређена рјешења и за та питања.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!