Најнижа плата у Републици Српској за 2018. годину 410 КМ

Најнижа плата у Републици Српској за 2018. годину 410 КМ
Најнижа плата у Републици Српској за 2018. годину 410 КМ

На посљедњој  сједници Економско-социјалног савјета Републике Српске за ову годину, договорена је најнижа плата у Републици Српској за 2018.годину у износу од 410 КМ, а која је, као што је познато, до сада износила 395 КМ.

На конференцији за новинаре, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић је, поред друга два социјална партнера, изјавила сљедеће:

„ Постигли смо копромис да најнижа плата износи 410 КМ. Синдикат је тражио 418 КМ или 50 % просјечне плате, а добили смо 49%. Дакле, нисмо добили шта смо тражили. Лично сам јако незадовољна и понижена. Јавност не види како теку ти преговори, а није нимало пријатно јер се ради о парама. Понижена сам и … Није ни битно, колико је битно да смо мало помакли ту плату. Међутим, најпродуктивнији радници нам одлазе. Ја не желим да таква  појава регулише тржиште рада.“

Такође је критиковала и непостизање договора око закључивања  Општег колективног уговора наглашавајући да Републиka Српскa има озбиљан проблем  јер немамо Општег колективног уговора и да су за то кривци Влада РС и послодавци јер таквим поступком  и најнижом платом од 410 КМ неће још дуго задржати радну снагу.

Преговарачки тим на челу са Ранком Мишић за закључивање Општег колективног уговора,  преговара нешто више од годину дана.

Према закључцима највиших органа Савеза синдиката РС , преговарачки тим је на овој сједници понудио што друге двије стране никако нису смјеле одбити.

Два спорна и недоговорена питања (износ регреса и накнада предсједнику синдиката код послодавца) компромисом и за озбиљне партнере врло реалном понудом Савеза синдиката су морале бити договорене,  једино ако један од социјалних партнера неће да потпише и договори Општи колективни уговор што је ,  у  овом случају , Унија удружења послодаваца РС.

Нажалост, умјесто договора око ова два питања, послодавци су отворили  већ испреговарано право накнаде за смрт радника и до те мјере ту врсту накнаде појефтинили да је  свака врста коментара немогућа.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!