Најава повољнијег начина обрачуна пензија за будуће пензионере МУП-а

Најава повољнијег начина обрачуна пензија за будуће пензионере МУП-а
Најава повољнијег начина обрачуна пензија за будуће пензионере МУП-а

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач данас је рекао да је Министарство предложило Влади Републике Српске да се будућим пензионисаним припадницима МУП-а пензије обрачунавају по повољнијим условима за њих.

„На наредној сједници Владе Републике Српске, која ће бити сљедеће седмице, договорили смо да се за све припаднике МУП-а који у будућем периоду буду одлазили у пензију у обрачуну користи петогодишњи просјек, пет најбољих година које су они остварили у својој каријери и на тај начин ће имати увећане пензије.
Сада припремамо све оно што је потребно да на наредној сједници Владе и званично донесемо ту одлуку како би сви наши припадници Министарства који одлазе у пензију имали увећане пензије, наравно у складу и са оним што су радили у протеклих 30 година – рекао је министар унутрашњих послова Српске.“, рекао је министар Драган Лукач.

Ради се о службеницима који су у току радног вијека обављали тешке задатке, али су и учесници одбрамбено – отаџбинског рата. Закон је и до сада препознавао полицајце као посебну категорију, али само што се тиче услова пензионисања, рекла је Аница Јондић, предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Републике Српске.

„Протеклих 15 мјесеци смо ишли према институцијама Републике Српске како бисмо снагом аргумената показали да је овакав нови приступ неопходан. Један од кључних аргумената је да ако вас закон препознаје као посебну категорију у условима пензионисања, мора вас препознати и као посебну категорију када утврђује висину ваших пензија.“

У Синдикату радника унутрашњих послова Републике Српске подржавају овакво рјешење и очекују да ће се измјене Закона о полицији и унутрашњим пословима ускоро наћи пред посланицима у Народној Скупштини.

Најављно повећање ће у наредне три године коштати владу око 150 000 марака.

Прилог АТВ 09.08.2019. године


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!