На захтјев синдиката повећана цијена рада у ЈПШ „Шуме РС“ – Представници Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Српске“ а.д. Соколац постигли договор са Управом предузећа

На захтјев синдиката повећана цијена рада у ЈПШ „Шуме РС“ - Представници Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Српске“ а.д. Соколац постигли договор са Управом предузећа
На захтјев синдиката повећана цијена рада у ЈПШ „Шуме РС“ - Представници Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме Српске“ а.д. Соколац постигли договор са Управом предузећа

Представници Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме РС“ а.д. Соколац постигли су јуче, након вишечасовног састанка,  договор са Управом предузећа да буде повећана цијена рада са 130 на 140 марака, а радници у шумским газдинствима су позвани да обуставе планиране штрајкове упозорења.

„Помјерили смо се са мртве тачке по питању повећања цијене рада која је била замрзнута преко 13 година. Наш захтјев је био да цијена рада буде 150 КМ, али постигли смо компромис и договорили смо да то буде 140 КМ. Преговори са Управом били су коректни и свјесни смо свих проблема и мислимо да је урађен искорак у погледу даљег пословања предузећа“, рекао је Душан Марковић, предсједник Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме РС“.

Марковић каже да синдикат и даље, нажалост, има примједби око укупних политика како се води предузеће, те да на то утичу колико су у могућности, јер је недомаћинско пословање имало одраза на права и примања радника, лоше кадровска постављења, што посебно предњачи у Теслићу и Чајничу.

„Имали смо директора који је направио минус и смијењен је без санкција, то су лоши примјери гдје испаштају радници. У наредном периоду ћемо сигурно имати другачији приступ, али ћемо увијек заступати интересе радника“, истакао је Марковић.

Он је поручио радницима „Шума“ који су заказали штрајкове упозорења да их не одрже и да ће се у наредном периоду предузимати кораци на даљем побољшању статуса радника. Овај синдикат никад неће потписати смањење плата ако то није до радника, а сигурно није до радника и радиће на унапређењу права и даље.

Потпредсједник синдикалне организације Славица Елез рекла је да је Управа била инертна по питању захтјева синдиката од јуна мјесеца.

„Чекало се и доведени смо до тога да нам истиче колективни уговор. Имали смо добар уговор и договорили смо јако квалитетан нови колективни уговор. Цијена рада је битна и био је потребан разговор с Управом јер су они била наша адреса, а не директори организационих јединица. Био је то мукотрпан састанак и постигли смо ту цијену рада, на опште задовољство. Нисам лично задовољна у потпуности, али остаје могућност и даљег побољшања ако се поправи привредни амбијент“, истакла је Елез.

За раднике је важно да ниједно давање радницима, које имају по важећем колективном уговору, у новом уговору није смањено. Смањивати било који једнократни трошак у ово вријеме није било прихватљиво и то је прихваћено од стране Управе. Да није било помака остали би досљедни док не би ријешили наше захтјеве.

Јуче је, како су рекли представници Јединствене удружене синдикалне организације у ЈПШ „Шуме РС“ а.д. Соколац урађен велики посао, а преговори са Управом били су коректни.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!