Na zahtjev sindikata povećana cijena rada u JPŠ „Šume RS“ – Predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u JPŠ „Šume Srpske“ a.d. Sokolac postigli dogovor sa Upravom preduzeća

Na zahtjev sindikata povećana cijena rada u JPŠ „Šume RS“ - Predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u JPŠ „Šume Srpske“ a.d. Sokolac postigli dogovor sa Upravom preduzeća
Na zahtjev sindikata povećana cijena rada u JPŠ „Šume RS“ - Predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u JPŠ „Šume Srpske“ a.d. Sokolac postigli dogovor sa Upravom preduzeća

Predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u JPŠ „Šume RS“ a.d. Sokolac postigli su juče, nakon višečasovnog sastanka,  dogovor sa Upravom preduzeća da bude povećana cijena rada sa 130 na 140 maraka, a radnici u šumskim gazdinstvima su pozvani da obustave planirane štrajkove upozorenja.

„Pomjerili smo se sa mrtve tačke po pitanju povećanja cijene rada koja je bila zamrznuta preko 13 godina. Naš zahtjev je bio da cijena rada bude 150 KM, ali postigli smo kompromis i dogovorili smo da to bude 140 KM. Pregovori sa Upravom bili su korektni i svjesni smo svih problema i mislimo da je urađen iskorak u pogledu daljeg poslovanja preduzeća“, rekao je Dušan Marković, predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u JPŠ „Šume RS“.

Marković kaže da sindikat i dalje, nažalost, ima primjedbi oko ukupnih politika kako se vodi preduzeće, te da na to utiču koliko su u mogućnosti, jer je nedomaćinsko poslovanje imalo odraza na prava i primanja radnika, loše kadrovska postavljenja, što posebno prednjači u Tesliću i Čajniču.

„Imali smo direktora koji je napravio minus i smijenjen je bez sankcija, to su loši primjeri gdje ispaštaju radnici. U narednom periodu ćemo sigurno imati drugačiji pristup, ali ćemo uvijek zastupati interese radnika“, istakao je Marković.

On je poručio radnicima „Šuma“ koji su zakazali štrajkove upozorenja da ih ne održe i da će se u narednom periodu preduzimati koraci na daljem poboljšanju statusa radnika. Ovaj sindikat nikad neće potpisati smanjenje plata ako to nije do radnika, a sigurno nije do radnika i radiće na unapređenju prava i dalje.

Potpredsjednik sindikalne organizacije Slavica Elez rekla je da je Uprava bila inertna po pitanju zahtjeva sindikata od juna mjeseca.

„Čekalo se i dovedeni smo do toga da nam ističe kolektivni ugovor. Imali smo dobar ugovor i dogovorili smo jako kvalitetan novi kolektivni ugovor. Cijena rada je bitna i bio je potreban razgovor s Upravom jer su oni bila naša adresa, a ne direktori organizacionih jedinica. Bio je to mukotrpan sastanak i postigli smo tu cijenu rada, na opšte zadovoljstvo. Nisam lično zadovoljna u potpunosti, ali ostaje mogućnost i daljeg poboljšanja ako se popravi privredni ambijent“, istakla je Elez.

Za radnike je važno da nijedno davanje radnicima, koje imaju po važećem kolektivnom ugovoru, u novom ugovoru nije smanjeno. Smanjivati bilo koji jednokratni trošak u ovo vrijeme nije bilo prihvatljivo i to je prihvaćeno od strane Uprave. Da nije bilo pomaka ostali bi dosljedni dok ne bi riješili naše zahtjeve.

Juče je, kako su rekli predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u JPŠ „Šume RS“ a.d. Sokolac urađen veliki posao, a pregovori sa Upravom bili su korektni.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava