На захтјев Савеза синдиката Републике Српске повећање плата од маја мјесеца

На захтјев Савеза синдиката Републике Српске повећање плата од маја мјесеца
На захтјев Савеза синдиката Републике Српске повећање плата од маја мјесеца

Предсједници синдиката буџетских и фондовских корисника, који дјелују у оквиру Савеза синдиката Републике Српске, предвођени предсједницом Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић разговарали су данас у Влади РС са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и ресорним министрима о повећању плата и издвајању топлог оброка и регреса на постојеће коефицијенте.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић истакла је да је разговарати о радничким правима у овом тренутку јако тежак и мукотрпан посао. Сва укупна ситуација је ионако тежак положај радника, довела у још тежи. Зато је непоходно што прије повећати радничка примања у Српској, јер је инфлација галопирајућа, а радници се боре за егзистенцију. У буџету Републике Српске предвиђено је 42,5 милиона КМ за повећање примања.

„Јако нам је важно да се брзо договоримо и да буду повећана мајска примања. Разговарали смо и о потреби повећања најниже плате у Српској, како бисмо заштититили оне раднике који примају најнижу плату и исто тако санкционисали оне послодавце који своје раднике плаћају износом најниже плате. Затражићемо хитну сједницу Социјално-економског савјета, иако знам да послодавци ово не желе да ураде“, рекла је Ранка Мишић новинарима у Бањалуци.

Она је навела да свако повећање примања има смисла, те да Синдкат не одустаје од захтјева за издвајање топлог оброка.

„Захтјев је да се радницима повећа примање, односно да се на постојеће коефицијенте дода износ за топли оброк и регрес. Синдикати ће одржати састанак и договорити рјешење, а разумијемо стање на глобалном нивоу, које је утицало и на Републику Српску“, каже Ранка Мишић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је Влада Републике Српске опредијељена да помогне радницима, али и свим грађанима Српске, те истакао да је предложено да буџетским корисницима мајске плате буду повећане 10 одсто.

„Не желимо парцијална рјешења, него једнообразна. Влада је понудила 10 одсто повећање запосленима. Фонд за плате у буџету је 850 милиона КМ. На годишњем нивоу то повећање би износило 86 милиона КМ“, каже Вишковић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!