Министар Срђан Рајчевић у Дому синдиката на преговорима о повећању плата

Министар Срђан Рајчевић у Дому синдиката на преговорима о повећању плата
Министар Срђан Рајчевић у Дому синдиката на преговорима о повећању плата

У Савезу синдиката Републике Српске данас је одржан заједнички састанак представника Синдиката образовања, науке и културе и Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Теме састанка су биле повећање плата за све запослене у институцијама науке, високог образовања и студентског стандарда РС,   изједначавање платних коефицијената са осталим корисницима буџета, као и учешће представника Синдиката у изради законских и подзаконских аката.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе је поручио након састанка да је данашњи разговор само почетак будућих преговора о повећању плата.

„Очекујем да ће се преговори завршити до краја године, а да ће до повећања плата доћи од 01. јануара наредне године, као што је најављено раније“, рекао је Драган Гњатић.

Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске је рекао да је ово био први у низу разговора који су испред њих, а везани су за повећање плата у области високог образовања и студентског стандарда. Министар је објаснио да ће се плате  вјероватно кретати кроз измјену платних коефицијената, што значи да је извјесно да неће доћи до повећање цијене рада.

„Повећање плата ће се кретати у прогресивном смјеру, што значи да ће они који имају најнижу плату добити највеће повећање. Пред министарством је доста посла, у смислу анализе, како би се знало како што правичније направити прерасподјелу буџетских средстава“, рекао је Срђан Рајчевић.

На данашњем састанку је разговарано о оквирима у којима се Влада Републике Српске може кретати. У наредном периоду слиједи анализа стања, како би се дошло до што правичнијег рјешења за све запослене у овој области.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!