Министар рада присуствовао сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске

Министар рада присуствовао сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске
Министар рада присуствовао сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске

Сједници Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, која је одржана данас у Бањалуци, присуствовао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић. Министар Егић се упознао са члановима Предсједништва Савеза синдиката РС и проблемима са којима се суочавају грански синдикати. Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић подсјетила је јавност да је делегација Савеза прије неколико дана обавила први радни састанак са министром рада и борачко-инвалидске заштите и упознала новог министра са  Програмом рада Савеза синдиката РС за ову годину. Циљ Савеза синдиката Републике Српске јесте да се дође до уређеног система плата у реалном сектору, а документ који је израдио Савез послат је свим релевантним институцијама.

„Радници нам одлазе због лоших услова рада и малих плата. Српска мора сачувати своје раднике. Имамо добре, квалификоване раднике које треба платити. У овом тренутку пријављена добит привредних субјеката је око четири милијарде КМ, заједно са банкарским сектором. Ми немамо ништа против остварене добити. Проблем је у томе што су они који су остварили добит држави дали само 10% пореза. Ни то не би био проблем да су дио своје добити послодавци дали својим радницима и да су им повећали плате. Међутим, то нису учинили“, поручила је Мишићева.

У Савезу синдиката Републике Српске дуго се радило на изради овог документа, којим би се уредили најнижи износи плата за сваку квалификацију радника који се налази у неком привредном субјекту.

 „Сликовито објашњено, утврђујемо најнижи коефицијент од НК радника до ВСС. Коефицијент се множи са износом најниже плате и наравно на тај износ се додају сва она увећања за која се Савез синдиката РС изборио. Сада је најнижа плата репер за утврђивање плата у реалном сектору. Према званичним подацима Пореске управе, из децембра мјесеца прошле године, имамо ситуацију да је 144.581 радник радило за плату  до 1.000 КМ. Поразно је да 49,68% запослених, односно половина радника у Српској заради до 1.000 КМ“, тврди Ранка Мишић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић поручио је данас новинарима у Бањалуци  да је већ обавио разговоре и са синдикатом и са послодавцима. И једни и други, како каже, имају своје захтјеве и приједлоге. Министар Егић се нада да ће се пронаћи најбоље рјешење кроз социјални дијалог, како би радници били задовољни. Не мисли, како каже, да су синдикат и послодавци супростављене стране, само имају различита мишљења.  Зато је важно унаприједити рад Економско-социјалног савјета.

„Дошло је вријеме да се распакују одређена досадашња рјешења, која не одговарају ни тренутку ни динамици дешавања и одигравања ствари. Ове године су предвиђене измјене и допуне одређених закона из области рада и запошљавања, међу њима и Закон о Економско-социјалном савјету Републике Српске. Мислим и да се сви слажемо да треба доћи до одређене корекције Закона о раду, како би побољшали права радника.

Подсјећамо, уређење система плата радника у реалном сектору довело би до потписивања Општег колективног уговора, посебних колективних уговора у привреди и смањило би исплату плата у ковертама. Нови систем плата у Српској дио је експозеа предсједника Владе Републике Српске, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске и дио су програма рада Владе и Народне скупштине РС.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!