Меркатор Бања Лука – Представници СТУД РС у посјети

Данас су представници Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске (СТУД РС), предсједник Горан Савановић и предсједеник синдикалне организације и члан Републичког одбора Ђуро Амиџић посјетили компанију Меркатор чији су запосленици чланови СТУД РС. Том приликом разговарали су са члановима пословодства у Бањалуци Недељком Маличевићем и Алмом Костић.

Тема разговора био је радно – правни и економски статус запослених  и најављивана  реорганизација фирме. Констатовано је да компанија поштује и извршава све законске обавезе према радницима, да је ова година коју је обиљежила пандемија корона вируса изазвала отежано пословање али да упркос томе није било отпуштања радника. Такође се може рећи да су испоштоване све мјере на спречавању ширења пандемије и  мјере заштите радника. Све ово је утицало да не дође до повећања плата што је основна замјерка синдиката.

Као позитивно је оцјењено стимулисање свих запослених са по 50 КМ пред новогодишње празнике.

Представници синдиката су најавили  захтјев за преговоре и потписивање колективног уговора у компанији који ће бити прослеђен у централу фирме у Сарајево. Са преговорима би требало да се отпочне у другој  половини јануара 2021. године.

Након ових разговора синдикалци су обишли највећи продајни објекат у Републици Срској, разговарали са радницима и добили подршку око колективних уговора , а потом је било  и новог учлањивања у синдикат.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!