Merkator Banja Luka – Predstavnici STUD RS u posjeti

Merkator Banja Luka – Predstavnici STUD RS u posjeti
Merkator Banja Luka – Predstavnici STUD RS u posjeti

Danas su predstavnici Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske (STUD RS), predsjednik Goran Savanović i predsjedenik sindikalne organizacije i član Republičkog odbora Đuro Amidžić posjetili kompaniju Merkator čiji su zaposlenici članovi STUD RS. Tom prilikom razgovarali su sa članovima poslovodstva u Banjaluci Nedeljkom Maličevićem i Almom Kostić.

Tema razgovora bio je radno – pravni i ekonomski status zaposlenih  i najavljivana  reorganizacija firme. Konstatovano je da kompanija poštuje i izvršava sve zakonske obaveze prema radnicima, da je ova godina koju je obilježila pandemija korona virusa izazvala otežano poslovanje ali da uprkos tome nije bilo otpuštanja radnika. Takođe se može reći da su ispoštovane sve mjere na sprečavanju širenja pandemije i  mjere zaštite radnika. Sve ovo je uticalo da ne dođe do povećanja plata što je osnovna zamjerka sindikata.

Kao pozitivno je ocjenjeno stimulisanje svih zaposlenih sa po 50 KM pred novogodišnje praznike.

Predstavnici sindikata su najavili  zahtjev za pregovore i potpisivanje kolektivnog ugovora u kompaniji koji će biti prosleđen u centralu firme u Sarajevo. Sa pregovorima bi trebalo da se otpočne u drugoj  polovini januara 2021. godine.

Nakon ovih razgovora sindikalci su obišli najveći prodajni objekat u Republici Srskoj, razgovarali sa radnicima i dobili podršku oko kolektivnih ugovora , a potom je bilo  i novog učlanjivanja u sindikat.


Najvažnije aktivnosti Saveza sindikata Republike Srpske u borbi za radnička prava