„Међународна организација рада за сваку сезону“

(ACTRAV-INFO) -Међународни стандарди рада и одговори на политике које је развила Међународна организација рада током посљедњих 100 година витални су алати који ће помоћи у ублажавању ефеката социјалне и економске кризе изазване пандемијом COVID-19, каже нова студија MOR-a .  Према новој књизи, „MOR за сваку сезону“, међународна сарадња и социјални дијалог са учешћем послодаваца и организација радника неопходни су за смањење утицаја кризе COVID-19. „2020. година остаће упамћена као година у којој се свијет рада нашао на кољенима пред пандемијом ЦОВИД-19. Иако ће бити потребно више креативности и иновација, искуство стечено током 100 година постојања MOR-а представља велику предност за подршку владама и социјалним партнерима у овим тешким временима. У свијету у којем је мултилатерализам у опасности, надамо се да ће ова студија подстаћи дискусије о најбољим стратегијама за ефикасан глобални одговор на пандемијуCOVID-19 “, изјавила је Марија Хелена Андре, директорка Бироа за радничка питања. Књига, чији је аутор Кари Тапиола, бивши замјеник генералног директора МОР-а, прати развој међународних стандарда рада и реакција политике и начине на који су успјешно примјењени током неколико криза током посљедњих сто година. На основу ових искустава даје низ препорука:

–  Потребна је посебна пажња и подршка двјема рањивим групама: особљу задуженом за физичку сигурност и добробит становништва (медицински и радници у хитним службама) и онима који су изложени пандемији (посебно жене, мањине и радници мигранти);

–  Да би се ефикасно суочиле са излажењем из пандемије, потребне су централизоване националне реакције;

-Требало би оживјети социјални дијалог и трипартитну сарадњу како би се помогло државама да осмисле и примјене ефикасне реакције политике на кризу COVID-19;

– За ефикасне одговоре потребно је практично знање о околностима  и условима рада који су довели до ширења пандемијеCOVID-19;

– Вишестрана сарадња и глобална солидарност неопходни су за средњорочни и дугорочни опоравак, а то захтијева примјену циљева УН-овог одрживог развоја и Стогодишње декларације MOR о будућности рада.

Од почетка кризе COVID-19,MOR је развио оквир са четири стуба, заснован на Међународним стандардима рада, како би помогао својим чланицама: подстицање економије и запошљавања (стуб 1); Подршка предузећима, радним мјестима и приходима (стуб 2); Заштита радника на радном мјесту (стуб 3) и ослањање на социјални дијалог  за изналажење  рјешења (стуб 4).

За више информација контакт:

Mamadou Kaba SOUARE
Communication and Information Officer
Bureau for the Workers’Activities (ILO/ACTRAV)
Tel:+41 22 799 74 08

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!