Колективни уговори дефинишу плате и остала права радника

Колективни уговори дефинишу плате и остала права радника
Колективни уговори дефинишу плате и остала права радника

Примјена одредби Измјена и допуна Закона о раду Републике Српске, које се односе на закључивање колективних уговора у реалном сектору, тема је дводневне радионице, која се у организацији Савеза синдиката Републике Српске и Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије одржава у Теслићу.

Потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду Данко Ружичић подсјетио је присутне да више није могућа исплата плата, без колективног уговора. Наиме, Закон о раду РС јасно каже да се плата уређује колективним уговором. Међутим, реалност је сасвим другачија. У реалном сектору нема ни једног потписаног гранског колективног уговора, као ни воље од стране послодаваца да сједну за сто и да коначно постигну договор са синдикатом.

„Након усвајања Правилника о начину обрачуна  плата и Закона о раду, вријеме је да се потпишу колективни уговори. Гранска удружења послодаваца нису се одазвали на преговоре у протеклом периоду, а ни данас нису овдје. Законодавство предвиђа казнене одредбе за све оне послодавце који не извршавају одредбе Закона о раду РС. Нема више уговорене плате, зна се тачно шта чини плату, цијена рада плус коефицијент. Изузетака нема. Сав јавни сектор је покривен колективним уговорима, а реални није. Важно је напоменути да и тамо гдје нема синдиката, послодавци могу да примјењују гранске колективне уговоре“, каже Ружичић.

Предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Велимир Рудић још једном позива све послодавце да се одазову на преговоре.

„Поразно је што у нашој грани још нема ни једног потписаног колективног уговора. Углавном послодавци не желе да прихвате колективне уговоре и мислим да је крајње вријеме да схвате да су колетивни уговори неопходни, јер они јасно  дефинишу права радника.  Систем мора бити уређен“, каже Рудић.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС поручују да су посљедње Измјене и допуне Закона о раду реафирмисале улогу и значај колективних уговора, посебно у дијелу који се односи на уређивање плата.

„Устав гарантује да се законом и колективним уговором уређују плате, али и даље остаје велики дио привреде гдје се плате не уређују ни једним документом. Има изузетака, у два три предузећа,  али то није довољно и сада је створена   могућност да се управо колективним уговорима уреде та питања. Дошли смо данас овдје да охрабримо послодавце који долазе из ове области да са синдикатима закључе гранске колективне уговоре, а онда и Појединачне колективне уговоре код послодавца, како би радницима дали већа права“, каже Рајко Кличковић из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да стање у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије није добро, јер нема озбиљних резултата. Пољопривреда у Српској изложена је неконтролисаном увозу, што се рефлектује на домаћу производњу. Ова криза је порука свима нама да морамо имати домаћу производњу, каже Младен Стојановић.

„Министарство ће бити активан фактор за израду колекитвних уговора у овој области. Даћемо свој допринос у дијелу у ком имамо надлежности, како би имали колективне уговоре и стимулисане раднике, који ће заједно са послодавцима обезбиједити прехрамбену сигурност за Републику Српску“, каже Младен Стојановић из Министарства пољопривреде РС.

Радионица у Теслићу се организује у оквиру пројекта „ЕУ за цивилно друштво“, које финансира делегација Европске Уније у БиХ. Пројекат „ЕУ за цивилно друштво“ пружа техничку подршку у јачању дијалога између социјалних партнера у Републици Српској. На радионици учествују представници Савеза синдиката Републике Српске, Синдиката пољопривреде и прехрамбене индсутрије РС, као и представници ресорних министарстава Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!