Кампања Међународне организације грађевинарства и шумарства (BWI) – IKEA, Прича „Раднички караван“

Кампања Међународне организације грађевинарства и шумарства (BWI) - IKEA, Прича "Раднички караван"
Кампања Међународне организације грађевинарства и шумарства (BWI) - IKEA, Прича "Раднички караван"

Прича синдикалне организације Нова ДИПО, Горњи Подградци

Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске

BWI-јева кампања „ИКЕА Радничка караван прича“, која омогућава радницима ИКЕА-е у различитим земљама да међусобно дијеле свој радни живот и искуства, преселила се у Босну и Херцеговину како би испричала причу о радницима запосленима у Нова ДИПО у Горњим Подградцима.

Радници са којима је разговарао BWI рекли су да компанија, која тренутно запошљава 380 радника, производи намјештај и паркет. Додали су да је приватизован 2008. године, а 2017. године почео да снабдијева ИКЕА-у. Радници су рекли да пате од исцрпљујућих услова рада и лоших стандарда здравља и безбједности на раду. Напоменули су како се од њих захтијева да раде по 9-10 сати свакодневно, без прековременог плаћања, усљед недостатка обавезе компаније да обезбједи превоз. Радници су се такође жалили да немају довољно личне заштитне опреме . Један радник рекао је да је сопственим новцем купио рукавице како би заштитио руке док је радио. Употреба старих и неисправних половних машина у производном процесу такође је изазвала забринутост. Радници су рекли да руковање наведеним машинама представља озбиљан ризик по здравље и сигурност. Поред тога, жалили су се на насилно понашање линијских руководилаца према обичним радницима, од уцјена до сексуалног узнемиравања.
Као одговор, одлучили су се да оснују синдикат да би се борили за своја права и сада припадају гранском Синдикату шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске. Ова њихова одлука узнемирила је руководство компаније. Неки од њихових чланова послани су на плаћено одсуство,неки су дискриминисани, некима је пријетило раскидом уговора а неки су чак били физички оштећени. Надају су се да ће их, причајући своје приче, колеге из ИКЕА-е широм свијета подржати док се боре да заштите своја права и добију пуно синдикално признање. „Позивамо раднике који раде у фабрикама ИКЕА и добављаче у различитим дијеловима свијета да се придруже синдикатима. Само удруживањем у синдикате осигуравамо своја права као радници “, поручили су радници Нова ДИПО Горњи Подградци.

Оригиналини чланак прочитајте на: www.bwint.org


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!