Изјава МКС-а у поводу 1. маја: Отварање радних мјеста и Нови друштвени уговор

Радници широм свијета ће 1. маја прославити оно што су синдикалне активности оствариле у претходних готово 200 година и кроз захтјеве за достојанствен рад и одрживи развој.

Са више од 250 милиона радних мјеста која су изгубљена због пандемије, те додатних 130 милиона радних мјеста изложених ризику ове године, МКС позива владе да отварање радних мјеста буде централни циљ за постизање опоравка и отпорности. Пуна запосленост, уграђена у Устав Међународне организације рада, мора остати приоритет.

Ово нарочито захтијева:

  • Повећање јавних улагања;
  • Улагање у јавни сектор и израду јавних програма запошљавања;
  • Стимулације за отварање квалитетних радних мјеста;
  • Улагање у образовање и обуку и
  • Формализацију неформалног рада.

Велики број влада је био успјешан у краткорочним одговорима на незапосленост и смањени број радних сати на почетку пандемије, а ови примјере морају подржавати национални планови запошљавања и индустријске политике на свим нивоима. Они би требали бити у центру хитне потребе да се ријеши питање климатских промјена заједно са праведном транзицијом, да се прошире услгег заштите здравља и његе, те да се поправи и изгради инфраструктура. Правично опорезивања ће бити кључно за подршку овим напорима. Сваки повратак на неуспјеле политике штедње имао би поражавајуће посљедице по радне људе и друштва.
Отварање радних мјеста је у средишту пет захтјева радних људи за новим друштвеним уговором, између осталог за:

  • Право, нарочито на организирање и колективно преговарање
  • Социјалну заштиту, укључујући успоставу глобалног фонда социјалне заштите за најсиромашније земље
  • Једнакост, за жене и све групе које се суочавају са дискриминацијом
  • Инклузију, нарочито за проведбу УН Циљева одрживог развоја и приступ вакцинама против Цовида за све, као и тестирање и лијечење.

Гдје се буде дјеловало по овим захтјевима, просперитет свих ће замијенити сиромаштво, демократија је ојачати, а друштва ће цвјетати на темељима чврсте економије. Ако се не буде слиједио овај правац, повјерење у владе ће се даље урушити, а садашње и будуће генерације ће бити издане.
Синдикати широм свијета ће 1. маја дићи свој глас за мир, права, одрживост, социјалну и економску правду, за стварање свијета гдје ће људи бити у средишту и гдје нико неће бити заборављен.

Прочитајте оригинални чланак


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!