Iz STUD Republike Srpske upućen zahtjev institucijama u RS da obezbjede da predstojeći praznični dani budu neradni za sve radnike

Iz STUD RS upućen zahtjev institucijama u RS da obezbjede da predstojeći praznični dani budu neradni za sve radnike

Imajući u vidu da su pred građanima i radnicima Republike Srpske republički i vjerski praznici koji se obilježavaju u aprilu, maju i junu 2019 godine, Sindikat trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske uputio je zahtjev Vladi RS, nadležnim ministarstvima, inspekcijskim organima, rukovodstvima lokalnih zajednica kao i udruženjima iz ove oblasti da obezbjede da praznični dani budu neradni za sve radnike kako je to i propisano zakonom.

U zahtjevu se od gradonačelnike i načelnike gradova i opština traži da u svojim Odlukama o radu za dane državnih i vjerskih praznika  ne dozvole rad trgovačkih centara i radnji ili da to, ipak, bude minimum otvorenih trgovina, a od vlasnika i direktora trgovina i tržnih centara da ne rade u dane praznika i tako omoguće svojim zaposlenim dostojanstven ljudski odmor i praznovanje.

Dalje, od nadležnih Ministarstava, Inspektorata, Inspekcije rada i Komunalne inspekcije je zatraženo da se izvrši kontrola eventualnog rada za praznike, kao i plaćanje radnika, te da se podnesu prijave i da se sankcionišu svi nesavjesni poslodavci koji ne budu primjenjivali odredbe Zakona o praznicima.

Upućen je i apel građanima da se blagovremeno snabdiju pred praznike, kao i poziv medijima da informišu javnost o ovim aktivnostima.

Zahtjev STUD RS od 11.04.2019.godine (.pdf)

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!