Испоштовати обавезе из Меморандума о заједничким мјерама

Испоштовати обавезе из Меморандума о заједничким мјерама
Испоштовати обавезе из Меморандума о заједничким мјерама

Чланови Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске од Владе Републике Српске очекују да што прије испоштује обавезе из Меморандума о заједничким мјерама, који је потписан између Савеза синдиката РС и Владе 2017. године, а који траје до краја 2022. године. Меморандумом је, наиме, предвиђено изједначавање платних коефицијената на позицијама ВСС са запосленима у јавној управи, тврди Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС. Након данашње сједнице, која је одржана у Бањалуци поручује да је јасно да у наредној години није предвиђено изједначавање платних коефицијената.

„Обавеза Владе РС је била да испоштује ову ставку, али то нису урадили. Просвјетни радници су потцијењени, а разлика у платама за ВСС је од 250 до 308 КМ у односу на јавну управу и то је неприхватљиво“, каже Гњатић.

Уколико Влада Републике Српске у наредном периоду не испуни обавезу из Меморандума, овај синдикат ће своју борбу наставити, не искључујући сваки вид синдикалне борбе. Радници су, како кажу, на терену незадовољни и зато траже што прије преговоре са ресорним министарствима и новом Владом, како би што прије дошли до рјешења и како би био испуњен ранији договор.

Божица Глигорић,  просвјетни радник и члан Извршног одбора каже да су чланови Синдиката образовања, науке и културе РС на терену незадовољни и да сматрају да се Меморандум мора испоштовати.

„И даље тражимо изједначавање платних коефицијената, јер је плата професора са ВСС, као што је већ речено, око 300 КМ мања од запослених у управи. Ако желимо доброг  учитеља, онда га морамо и платити, јер су учитељи  стуб сваког друштва“, закључује Божица Глигорић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!