Информација о Закључцима Савеза синдиката Републике Српске, које је усвојила Народна скупштина РС и Влада Републике Српске

Информација о Закључцима Савеза синдиката Републике Српске, које је усвојила Народна скупштина РС и Влада Републике Српске
Информација о Закључцима Савеза синдиката Републике Српске, које је усвојила Народна скупштина РС и Влада Републике Српске

Поштоване колегинице и колеге,

Обавјештавамо вас да су захтјеви Савеза синдиката Републике Српске упућени Влади Републике Српске, а које је разматрала Народна скупштина Републике Српске, у потпуности усвојени. Оно што посебно желимо да истакнемо јесте да је усвојен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду и након шест година исправљена је неправда, односно враћен је колективни уговор у закон као једини начин утврђивања и дефинисања плате (зараде) радника. На овај начин се област уређивања плата усклађује са чланом 39. Устава Републике Српске.

Такође, радницима који раде најједноставније послове за најнижу плату (НК), на износ најниже плате додаје се накнада за минули рад и друга увећана регулисана законом. Од јануара 2022. године настављају се озбиљне активности гранских синдиката које би требале довести до закључивања свих гранских колективних уговора. Плате су повећане свим радницима у Српској, али не онолико колико смо тражили. Зато интезивно, сасвим озбиљно и аргументовано, као и до сада, настављамо преговоре са Владом РС и Унијом удружења послодаваца РС, како бисмо значајније увећали најнижу плату за 2022. годину, али и све остале плате.

За Савез синдиката Републике Српске и гранске синдикате буџетских и фондовских корисника је важно да је у 2022. години планирано повећање плата по два основа: смањењем збирне стопе доприноса 32,8% на 31% и  повећањем платних коефицијената, за плате до 1000 КМ 5%,  а за преко 1000 КМ 3%.

Оно што посебно желимо да истакнемо је Закључак који је предложио Савез синдиката Републике Српске, у име запослених који се финансирају из буџета и фондова РС, а који је у истовјетном облику усвојила Народна скупштина, као наш закључак, као наш приједлог, који даје шансу и обавезује да се наставе преговори око распакивања закона о платама, а то значи остваривање права на топли оброк и регрес.

Савез синдиката Републике Српске је све своје захтјеве аргументовано образложио народним посланицима на 26.посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, по питању Програма економских реформи, Буџета, Закона о раду и Закона о платама буџетских и фондовских корисника.

Наше јединство, упорност и стручност даје резултате. Зато сви заједно морамо и више и јаче да вршимо притисак на социјалне партнере, како бисмо већ у половини идуће године имали значајнија повећања плата у 2022. години.

ПРЕДСЈЕДНИЦА

Ранка Мишић с.р.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!