Синдикат медија и графичара РСАктивности синдиката медија и графичара РС

Ha иницијативу Савеза синдиката Републике Српске, 21. марта 1997. године, основан је Синдикат информисања и графичке дјелатности Републике Српске. Касније је назив овог гранског синдиката промјењен у Синдикат медија и графичара Републике Српске.

На Оснивачкој сједници Скупштине изабрани су поргани синдиката: Републички одбор, Статутарна комисија и Надзорни одбор. Оснивачкој сједници Скупштине присуствовали су тадашњи активисти, представници радника запослених у медијима и графичкој индустрији Републике Српске.

Први предсједник у периоду од 1997-2013. године је био Секул М. Поповић, тадашњи новинар Српске новинске агенције “Срна” – Дописништво Бања Лука.

Други предсједник у периоду од 2013-2017. године је била Маријана Шарчевић такође новинар Новинске агенције Републике Српске “Срна” – Дописништво Бања Лука, док је садашњи предсједник Никола Шобат запослен у Ј.П.Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево.

Примарни циљ руководства био је потписивање Посебног колективног уговора за раднике у информисању и графичкој дјелатности Републике Српске. Те је исти потписан 19. марта 1998. године. Поменути колективни уговор је био на снази до 2006. године, када је потписан нови који је радницима ових дјелатности обезбједио знатно већа права.

На основу Посебног колективног уговора 2008. године поптисана је и договорена одлука о цијени рада за запослене у медијима и предузећима графичке дјелатности у износу од 125,00 КМ.

Сталним активности по синдикалним организацијама већ 2000. године, у преко 50 одсто предузећа чланица Синдиката медија и графичара потписани су појединачни колективни уговори.

Данас, Синдикат медија и графичара чини 15 синдикалних организација из области медија, те предузећа графичке и издавачке дјелатности из Републике Српске.

При синдикату дјелује Актив младих и Актив жена, који заступају интересе ових групација синдикалног чланства.

Сарадња са истоименим синдикатима у окружењу и едукација синдикалног чланства и активности одвијају се захваљујући солидарности Савеза синдиката, те подршку Фондације “Фридрих Еберт”, Норвешког синдиката графичара, “Центра солидарности”, канцеларије Међународне конфедерације синдиката из Сарајева и Удружења „БХ новинари“.

Значајно је било учешће представника нашег гранског синдиката на панел дискусији о радним правима током засједања годишње Скупштине Европске Федерације новинара у Сарајеву, гдје се јасно показало да је наш грански синдикат најфункционалнија синдикална организација у БиХ, а наши ставови са скупа су цитирани у неколико њемачких и француских медија.

Активности на потписивању гранског колективног уговора, борба против рада на црно, омасовљење чланства, поштовање достојанства рада и радника, законских регулатива, примарни су циљеви овог синдиката.


НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!