Гњатић: Изједначавање платних коефицијената и даље остаје отворено питање

Гњатић: Изједначавање платних коефицијената и даље остаје отворено питање
Гњатић: Изједначавање платних коефицијената и даље остаје отворено питање

У Дому синдиката у Бањалуци данас је одржана сједница Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, а сједници су присуствовали министар просвјете и културе РС Жељка Стојичић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Жељко Будимир. Предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић поручио је на данашњој конференцији за новинаре да  синдикат уважава повећање плата од 5% од 1. јануара наредне године за одређене категорије, али и даље изражава незадовољство што није дошло до изједначавања платних коефицијената радника у образовању, науци и култури са осталим корисницима буџета на позицијама ВСС.

„То и даље остаје отворено питање. Од ресорних министарстава и нове Владе Републике Српске тражимо да што прије, али заиста што прије сачини план и изврши своју обавезу у складу са Меморандумом, јер су плате радника у образовању, науци и култури на позицијама ВСС, у односу на најниже плате осталих буџетских корисника на тим позицијама, мање за неких 300 КМ. Договорили смо данас да до краја јануара обавимо званичне преговоре о овим проблемима, како би их рјешавали један по један, у складу са реалним могућностима“, каже Гњатић.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић каже да је на данашњој сједници разговарано о модалитетима даљег рада. Спремни су у овом министарству за развој и додатни допринос развоју образовања и културе у Републици Српској.

„Радићемо на томе у складу са законским и стратешким документима донешеним за предшколско, основно и средње образовање у Републици Српској“, каже Жељка Стојичић.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир поручио је да је Синдикат образовања, науке и културе РС важан социјални партнер и да се обје стране морају уважавати и чути једни друге.

„У наредном периоду, као што је рекао предсједник Синдиката образовања, науке и културе, очекују нас радни састанци, гдје ћемо преговарати о свим оним питањима која су пред нама. Обећавам да ћете за све проблеме који су у надлежности министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво, с моје стране увијек имати саговорника и будите увјерени у то“, поручио је Будимир.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!