Gnjatić: Izjednačavanje platnih koeficijenata i dalje ostaje otvoreno pitanje

U Domu sindikata u Banjaluci danas je održana sjednica Republičkog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske, a sjednici su prisustvovali ministar prosvjete i kulture RS Željka Stojičić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Željko Budimir. Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić poručio je na današnjoj konferenciji za novinare da  sindikat uvažava povećanje plata od 5% od 1. januara naredne godine za određene kategorije, ali i dalje izražava nezadovoljstvo što nije došlo do izjednačavanja platnih koeficijenata radnika u obrazovanju, nauci i kulturi sa ostalim korisnicima budžeta na pozicijama VSS.

„To i dalje ostaje otvoreno pitanje. Od resornih ministarstava i nove Vlade Republike Srpske tražimo da što prije, ali zaista što prije sačini plan i izvrši svoju obavezu u skladu sa Memorandumom, jer su plate radnika u obrazovanju, nauci i kulturi na pozicijama VSS, u odnosu na najniže plate ostalih budžetskih korisnika na tim pozicijama, manje za nekih 300 KM. Dogovorili smo danas da do kraja januara obavimo zvanične pregovore o ovim problemima, kako bi ih rješavali jedan po jedan, u skladu sa realnim mogućnostima“, kaže Gnjatić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić kaže da je na današnjoj sjednici razgovarano o modalitetima daljeg rada. Spremni su u ovom ministarstvu za razvoj i dodatni doprinos razvoju obrazovanja i kulture u Republici Srpskoj.

„Radićemo na tome u skladu sa zakonskim i strateškim dokumentima donešenim za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Republici Srpskoj“, kaže Željka Stojičić.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir poručio je da je Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS važan socijalni partner i da se obje strane moraju uvažavati i čuti jedni druge.

„U narednom periodu, kao što je rekao predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, očekuju nas radni sastanci, gdje ćemo pregovarati o svim onim pitanjima koja su pred nama. Obećavam da ćete za sve probleme koji su u nadležnosti ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, s moje strane uvijek imati sagovornika i budite uvjereni u to“, poručio je Budimir.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!