Генерални штрајк уколико не буду испуњени захтјеви радника ЗИБЛ-а

Генерални штрајк уколико не буду испуњени захтјеви радника ЗИБЛ-а
Генерални штрајк уколико не буду испуњени захтјеви радника ЗИБЛ-а

Радници Завода за изградњу Бањалука /ЗИБЛ/ ступиће у генерални штрајк уколико њихови захтјеви о исплати плата, повезивању радног стажа и исплати накнада за топли оброк и превоз не буду испуњени у року од седам дана, рекла је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци предсједница Синдикалне организације овог предузећа Анђелка Бузаџија. Радници ће, како каже, допис са одлуком о генералном штрајку данас прослиједити директору Завода.

„Ми тражимо да се радницима исплате плате за јул, август, септембар, октобар и новембар за 2022. годину, накнада за топли оброк за септембар, октобар и новембар за 2022, накнада за превоз за септембар, октобар и новембар из ове године, накнада за регрес из 2021. године, да се уплате доприноси за здравствено и пензионо осигурање, односно да се повеже стаж из 2014. године, као и да се донесе коначно рјешење по којем радницима неће каснити новчана примања која им по закону припадају“, каже Бузаџија.

Према њеним ријечима, позајмица од 500.000 КМ о којој је било ријечи на Скупштини града Бањалука није трајно рјешење, а овај приједлог још није реализован. Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић сматра да је срамотно понашање Градске управе која допушта да људи на улици стоје 21 дан заредом.

„Све што су добили су обећања да ће се покушати и упутити захтјев онима и онима. Градоначелник и одборници су изабрани од грађана Бањалуке и радника ЗИБЛ-а. Тражимо да се хитно ријеши ово питање“, истакла је Врабичићева.

Синдикат ће се обратити и новоизабраној Влади Републике Српске, јер стајање испред Градске управе када је напољу минус више нема смисла.

„Радници ЗИБЛ-а немају плату, превоз, топли оброк, немају повезане порезе и доприносе. Не знам шта још треба да се деси, па да неко из Градске управе реагује на ове проблеме“, рекла је Врабичићева.

Радници ЗИБЛ-а до сада су користили своју паузу у току радног времена да би изразили незадовољство испред Скупштине града.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!