Драган Гњатић: Повећати плате у образовању, науци и култури и изједначити коефицијенте са осталим корисницима буџета

Драган Гњатић: повећати плате у образовању, науци и култури и изједначити коефицијенте са осталим корисницима буџета
Драган Гњатић: повећати плате у образовању, науци и култури и изједначити коефицијенте са осталим корисницима буџета

У Савезу синдиката Републике Српске одржана је сједница Извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, а на сједници је акценат стављен на Захтјев за повећање плата свим запосленим у овој области за најмање 10% и изједначавање платних коефицијената са осталим корисницима буџета са посебним освртом на оне који нису добили ништа од 01. јануара 2019. године. Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске сматра да до повећања плата мора доћи најкасније од 01. јануара сљедеће године.

„Синдикат образовања, науке и културе РС од Владе РС захтјева и да се приступи изједначавању платних коефицијената. Наш захтјев за повећањем се односи на све запослене у основном, средњем и високом образовању, науци и култури. Уколико од 01. јануара не дође до повећања плата, размотрићемо све ситуације и доћи до рјешења у виду радикалне борбе.“ – поручио је Драган Гњатић.

Сједница извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске
Сједница извршног одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске

Чланови Извршног одбора једногласно су донијели и одлуку да од Министарства просвјете и културе РС захтјевају да приликом израде свих законских и подзаконских аката у рад надлежних комисија укључи и представнике Синдиката образовања, науке и културе РС како би дошли до квалитетних и добрих рјешења. Скоро је усвојен Правилник о нормативима и стандардима за финансирање основних школа којим су неким категоријама запослених у мањим школама умањене плате, што није у складу са Законом о платама, а Синдикат образовања, науке и културе није учествовао у изради тог Правилника. Драган Гњатић очекује већ сљедеће седмице разговоре у Министарству просвјете и културе РС, како би ријешили овај проблем.

Гордана Радић, члан Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе РС каже да је оно што је данас закључено на сједници Извршног одбора јако важно, с обзиром на ситуацију у којој се налазе радници, ђаке који одлазе и технолошки вишак који се појављује.

Плате у области образовања, науке и културе дефинисане су Законом о платама. Плата професора у основној школи износи од 980 до 1.100 марака, 950 марака плату има наставник са вишом школом,  а има наставника са средњом стручном спремом који имају 730 марака, а раде исти посао. Због свега наведеног од Министарства просвјете и културе РС Синдикат образовања, науке и културе захтјева доношење новог Закона о платама који ће ступити на снагу 01. јануара 2020. године, на  поштен, квалитетан и коректан начин.

Прочитајте и на  www.novosti.rs


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!