Драган Гњатић: Изједначавање платних коефицијената, па тек онда повећање плата

Драган Гњатић: Изједначавање платних коефицијената, па тек онда повећање плата
Драган Гњатић: Изједначавање платних коефицијената, па тек онда повећање плата

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске изражава огромно незадовољство радника у образовању, науци и култури којима нису уједначени платни коефицијенти са осталим корисницима буџета, поручено је са данашње конференције за новинаре у Бањалуци, након сједнице Извршног одбора овог синдиката.

„Потписани Меморандум о заједничким мјерама, који је потписан 2017. године између Владе Републике Српске и Савеза синдиката РС је дефинисао рок до краја 2022. године да ово уједначавање буде завршено, што није испоштовано. Кључ развоја, раста  и просперитета Републике Српске је у рукама око 10.000 професора   запослених у основним школама и око 4.000 професора запослених у средњим школама, који имају ВСС и закинути су  на износу плате од 250 до 300 КМ. Дакле, ови професори носиоци су позитивних  промјена у Републици Српској и  мање су плаћени од најслабије плаћеног службеника  са ВСС у органима управе и јавних служби Републике Српске“, каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС.

У сектору образовања, науке и културе високообразовани радници су потплаћени, дискриминисани и понижени. Професор математике у гимназији сваког мјесеца прима  плату која је за 300 КМ мања од његовог ученика који ради у јавним службама као почетник, каже Гњатић.

„У приватном животу у разговору са другим људима ови радници сагну главу и стиде се да кажу колика је њихова плата. Тражимо од Владе Републике Српске и ресорних министарстава да ову дискриминацију, подијељеност  и неправду исправе хитно, дакле одмах, а тек онда се може  приступити повећању примања свих осталих,  што ми и подржавамо“, тврди Гњатић.

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске преговара у име 25.000 запослених у овим областима, најбројнији је и најмасовнији грански  синдикат у цијелој Републици Српској и БиХ. Милена Бегић, члан РО Синдиката образовања, науке и културе РС, магистар разредне наставе и предсједница Синдикалне организације у Основној школи „Милош Црњански“ Бањалука каже да су сви „закинути“ и да је евидентно колико.

„Радимо најбоље што знамо и умијемо, чак и прековремено, а ево који су резултати тога. Не тражимо ништа што други немају, већ да имамо исте плате као и остали корисници буџета“, каже Милена Бегић.

Милош Колунџија, такође члан РО Синдиката образовања, науке и културе РС и професор економске групе предмета у средњој Угоститељско трговинско туристичкој школи каже да би изједначавање коефицијената значило свима, јер би била исправљена неправда која се вуче годинама.

„Знамо сви да све креће од образовања. Ако деморалишете људе који раде у образовању, нема ни свјетле будућности за друштво у цјелини“, каже Колунџија.

Из Синдиката образовања, науке и културе РС су поручили Влади Српске да нема никоме ко се финансира из буџета никаквог повећања плата, док се у потпуности не проведе потписани Меморандум, односно исправи страшна неправда према онима на чијим леђима почива развој Републике Српске. Уколико не дође до изједначавања платних коефицијената што прије, синдикат не искључује ни радикалније мјере, уз поруку надлежним да ће наредна сједница Републичког одбора овог синдиката бити одржана испред зграде Владе Републике Српске.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!