Ђокић: Радници раде за плату од које не могу да прехране породицу

Ђокић: Радници раде за плату од које не могу да прехране породицу
Ђокић: Радници раде за плату од које не могу да прехране породицу

Скупштина Сидниката саобраћаја и веза Републике Српске одржана је данас у Теслићу. Предсједник Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске Небојша Ђокић истакао је да је ситуација у овој области изузетно неповољна и да радници раде за плату од које не могу прехранити своју породицу. Наиме, према посљедњим званичним подацима просјечна фебруарска плата је 975 КМ, а просјечна плата у Српској је за скоро 300 КМ већа.

„Посебно тешко стање је у области која се бави превозом путника. Ту су плате изузетно ниске, највише се исплаћује најнижа плата у износу од 700 КМ. Колективних уговора нема, па самим тим нема ни плаћеног одсуства, регреса, увећања годишњег одмора и осталих права на која упућује Закон о раду“, сматра Ђокић.

Поште Српске су, као и предузеће Аеродроми РС,  међу ријетким предузећима из области саобраћаја, гдје постоји колективни уговор, каже предсједница Синдикалне организације у овом предузећу Слободанка Куриџа. Истиче да важећи колективни уговор имају у континуитету од 2017. године.

„Наравно да, као и сви синдикати и ми желимо веће плате и желимо остварити оно што многи други имају, поготово из окружења. Желимо и ми већи стандард. Успјели смо повећати плате за годину три пута, али то и даље није довољно у односу на трошкове потрошачке корпе. Наш захтјев ће поново бити да се повећају плате радницима, посебно из технолошког дијела. Имамо одлив радне снаге и одласком радника губи и послодавац и синдикат“, каже Слободанка Куриџа.

Представници Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске поново су позвали послодавце и гранско удружење да се одазову позиву за преговоре и сједну за преговарачки сто, јер је закључивање гранског колективног уговора први корак ка бољим условима рада и већим платама.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!