Đokić: Radnici rade za platu od koje ne mogu da prehrane porodicu

Skupština Sidnikata saobraćaja i veza Republike Srpske održana je danas u Tesliću. Predsjednik Sindikata saobraćaja i veza Republike Srpske Nebojša Đokić istakao je da je situacija u ovoj oblasti izuzetno nepovoljna i da radnici rade za platu od koje ne mogu prehraniti svoju porodicu. Naime, prema posljednjim zvaničnim podacima prosječna februarska plata je 975 KM, a prosječna plata u Srpskoj je za skoro 300 KM veća.

„Posebno teško stanje je u oblasti koja se bavi prevozom putnika. Tu su plate izuzetno niske, najviše se isplaćuje najniža plata u iznosu od 700 KM. Kolektivnih ugovora nema, pa samim tim nema ni plaćenog odsustva, regresa, uvećanja godišnjeg odmora i ostalih prava na koja upućuje Zakon o radu“, smatra Đokić.

Pošte Srpske su, kao i preduzeće Aerodromi RS,  među rijetkim preduzećima iz oblasti saobraćaja, gdje postoji kolektivni ugovor, kaže predsjednica Sindikalne organizacije u ovom preduzeću Slobodanka Kuridža. Ističe da važeći kolektivni ugovor imaju u kontinuitetu od 2017. godine.

„Naravno da, kao i svi sindikati i mi želimo veće plate i želimo ostvariti ono što mnogi drugi imaju, pogotovo iz okruženja. Želimo i mi veći standard. Uspjeli smo povećati plate za godinu tri puta, ali to i dalje nije dovoljno u odnosu na troškove potrošačke korpe. Naš zahtjev će ponovo biti da se povećaju plate radnicima, posebno iz tehnološkog dijela. Imamo odliv radne snage i odlaskom radnika gubi i poslodavac i sindikat“, kaže Slobodanka Kuridža.

Predstavnici Sindikata saobraćaja i veza Republike Srpske ponovo su pozvali poslodavce i gransko udruženje da se odazovu pozivu za pregovore i sjednu za pregovarački sto, jer je zaključivanje granskog kolektivnog ugovora prvi korak ka boljim uslovima rada i većim platama.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!