Данко Ружичић учесник „СИ форума“ у Бањалуци

Данко Ружичић учесник „СИ форума“ у Бањалуци
Данко Ружичић учесник „СИ форума“ у Бањалуци

Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће РС учествовао је данас на “СИ форуму” на тему “Живот жене раднице у Републици Српској”. „СИ форум“ је одржан  у хотелу “Босна” у Бањалуци, у организацији редакције портала Српскаинфо и “ЕуроБлица” и у партнерству са Фондацијом “Фридрих Еберт” у БиХ.

Данко Ружичић је подсјетио присутне да су раднице текстила и одјеће стварале историју радничког и синдикалног покрета прије 111 година у САД- у и Европи. Како тада, због лоших услова на радном мјесту, тако данас раднице и запослене у индустрији текстила, коже и обуће РС имају потребу да рјешавају своје проблеме  који су присутни у фабрикама у којима раде.

„Данас у Републици Српској има запослено 12.600 радника у текстилној и кожарско-прерађиавчкој индустрији РС, а од тога је 81% жена. Највећи проблем јесу висине плата, дужина радног времена, односно прековремени рад, а највише је угрожена слобода синдикалног организовања и колективног преговарања. Први проблем у индустрији текстила, коже и обуће су мале плате. У 2017. години просјечне плате су биле 527 КМ, а за прошлу годину око 600 КМ. Други проблем је прековремени рад, који углавном није плаћен. Бити у синдикату значи да можете колективно преговарати о висини ваше плате, а то је данас немогуће у приватном сектору на републичком нивоу, јер као што вам је познато ни једно удружење послодаваца које окупља раднике из приватног сектора још није потписало гранске колективне уговоре којима се регулишу услови рада и висине плата“, – рекао је Ружичић.

Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, обуће и коже РС рекао је и да се Синдикалне организације оснивају углавном тамо гдје су већ права угрожена. Сматра да су закони добри, али је у пракси другачије. Вјерује да ће многе ствари бити исправљене кроз измјене Закона о раду, које су у процедури.
Учесница „СИ форума“ била је и Мира Васић, помоћница министра за рад, која је поручила да се радници у Српској могу обратити Инспекторату РС за своје проблеме, напомињући да је Министарство за рад другостепени орган, и то само по жалбама послодаваца. Подсјетила је све присутне да је свака врста дискриминације у радним односима строго забрањена по законима у Републици Српској. Најавила је и посебан закон који третира злостављање радника, а који ће се ускоро наћи у скупштинској процедури.

Драгана Дардић, предсједница Хелсиншког парламента грађана Бањалука, представила је резултате истраживање о родној и полној дискриминацији код жена у БиХ у области радних односа. Резултати су поражавајући, јер су показали да је ова врста дискриминације присутна у свим сегментима радних односа, почевши од огласа у којима се траже младе женске особе и пријатног изледа, преко интервјуа  за посао у којима послодавци питају отворено жене о плановима о породици, до полног и сексуалног узнемиравања на послу. Без обзира на то, жене неријетко пријављу дискриминацију, јер вјерују да нису заштићене.

Присутне је поздравио и Синиша Тркуља, одговорни уредник “ЕуроБлица”, који је рекао да је парола овог медија, као друштвено одговорног, да не смијемо затварати очи ни на једну аномалију у друштву. Тркуља је најавио и још неколико дебата које ће организовати Српскаинфо и “ЕуроБлиц”, а то значи да ће и у убудуће “СИ форум” дебате бити организоване поводом значајних међународних датума.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!