Danko Ružičić učesnik „SI foruma“ u Banjaluci

Danko Ružičić učesnik „SI foruma“ u Banjaluci
Danko Ružičić učesnik „SI foruma“ u Banjaluci

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS učestvovao je danas na “SI forumu” na temu “Život žene radnice u Republici Srpskoj”. „SI forum“ je održan  u hotelu “Bosna” u Banjaluci, u organizaciji redakcije portala Srpskainfo i “EuroBlica” i u partnerstvu sa Fondacijom “Fridrih Ebert” u BiH.

Danko Ružičić je podsjetio prisutne da su radnice tekstila i odjeće stvarale istoriju radničkog i sindikalnog pokreta prije 111 godina u SAD- u i Evropi. Kako tada, zbog loših uslova na radnom mjestu, tako danas radnice i zaposlene u industriji tekstila, kože i obuće RS imaju potrebu da rješavaju svoje probleme  koji su prisutni u fabrikama u kojima rade.

„Danas u Republici Srpskoj ima zaposleno 12.600 radnika u tekstilnoj i kožarsko-prerađiavčkoj industriji RS, a od toga je 81% žena. Najveći problem jesu visine plata, dužina radnog vremena, odnosno prekovremeni rad, a najviše je ugrožena sloboda sindikalnog organizovanja i kolektivnog pregovaranja. Prvi problem u industriji tekstila, kože i obuće su male plate. U 2017. godini prosječne plate su bile 527 KM, a za prošlu godinu oko 600 KM. Drugi problem je prekovremeni rad, koji uglavnom nije plaćen. Biti u sindikatu znači da možete kolektivno pregovarati o visini vaše plate, a to je danas nemoguće u privatnom sektoru na republičkom nivou, jer kao što vam je poznato ni jedno udruženje poslodavaca koje okuplja radnike iz privatnog sektora još nije potpisalo granske kolektivne ugovore kojima se regulišu uslovi rada i visine plata“, – rekao je Ružičić.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, obuće i kože RS rekao je i da se Sindikalne organizacije osnivaju uglavnom tamo gdje su već prava ugrožena. Smatra da su zakoni dobri, ali je u praksi drugačije. Vjeruje da će mnoge stvari biti ispravljene kroz izmjene Zakona o radu, koje su u proceduri.
Učesnica „SI foruma“ bila je i Mira Vasić, pomoćnica ministra za rad, koja je poručila da se radnici u Srpskoj mogu obratiti Inspektoratu RS za svoje probleme, napominjući da je Ministarstvo za rad drugostepeni organ, i to samo po žalbama poslodavaca. Podsjetila je sve prisutne da je svaka vrsta diskriminacije u radnim odnosima strogo zabranjena po zakonima u Republici Srpskoj. Najavila je i poseban zakon koji tretira zlostavljanje radnika, a koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

Dragana Dardić, predsjednica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, predstavila je rezultate istraživanje o rodnoj i polnoj diskriminaciji kod žena u BiH u oblasti radnih odnosa. Rezultati su poražavajući, jer su pokazali da je ova vrsta diskriminacije prisutna u svim segmentima radnih odnosa, počevši od oglasa u kojima se traže mlade ženske osobe i prijatnog izleda, preko intervjua  za posao u kojima poslodavci pitaju otvoreno žene o planovima o porodici, do polnog i seksualnog uznemiravanja na poslu. Bez obzira na to, žene nerijetko prijavlju diskriminaciju, jer vjeruju da nisu zaštićene.

Prisutne je pozdravio i Siniša Trkulja, odgovorni urednik “EuroBlica”, koji je rekao da je parola ovog medija, kao društveno odgovornog, da ne smijemo zatvarati oči ni na jednu anomaliju u društvu. Trkulja je najavio i još nekoliko debata koje će organizovati Srpskainfo i “EuroBlic”, a to znači da će i u ubuduće “SI forum” debate biti organizovane povodom značajnih međunarodnih datuma.