Црнчевић: Настављамо наше активности, како би остварили свој циљ – повећати плате здравстевним радницима у Српској

Црнчевић: Настављамо наше активности, како би остварили свој циљ – повећати плате здравстевним радницима у Српској

Повећање плата, накнаде и услови рада запослених у здравству и социјалној заштити у Републици Српској биле су теме данашње ванредне сједнице Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, која је одржана данас у Бањој Луци. Сједници је присуствовао министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић. Чланови Републичког одбора овог синдиката упознали су ресорног министра са стањем у синдикалним организацијама и регијама, а акценат је стављен на повећање плата здравстевним радницима у Српској.

„Ми смо имали конструктиван састанак. Уколико убрзо не дође до повећања плата, употријебићемо све облике синдикалне борбе. То не тражим ја, већ радници, наши чланови, а њих је преко 5.000. Оно што ми тражимо јесте повећање цијене рада са садашњих 159,50 КМ на 175 КМ. Настављамо разговоре и вјерујемо да ћемо кроз разговор и договор остварити наш циљ“, поручио је предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Никола Црнчевић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручује да је важно да је редовност исплате плата и доприноса обезбијеђена и да се тренутно за плате здравственим радницима на мјесечном нивоу издваја 41 милион КМ. Тврди да је захтјев Синдиката здравства и социјалне заштите легитиман и да ће Влада у наредном периоду размотрити могућности повећања плата.

„Разговараћемо и даље, као и до сада. Министарство је и даље отворено за све разговоре. Ако говоримо о захтјеву синдиката да се повећају плате кроз повећање цијене рада у износу од око 10%, то значи да мјесечно треба 4,1 КМ додатног новца. Начин финансирања здравства је специфичан и другачији. Фонд здравственог осигурања РС кроз уговоре са установама финансира здравствену услугу,  на бази које се онда дио средстава кроз руководство те установе одређује за саме плате, у складу са Законом о платама“, тврди Шеранић.

На данашњој сједници је било ријечи и о квалитету рада здравствених радника, јер је за све важно да корисници добију што квалитетнију здравствену услугу.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!