Crnčević: Nastavljamo naše aktivnosti, kako bi ostvarili svoj cilj – povećati plate zdravstevnim radnicima u Srpskoj

Crnčević: Nastavljamo naše aktivnosti, kako bi ostvarili svoj cilj – povećati plate zdravstevnim radnicima u Srpskoj

Povećanje plata, naknade i uslovi rada zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u Republici Srpskoj bile su teme današnje vanredne sjednice Republičkog odbora Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, koja je održana danas u Banjoj Luci. Sjednici je prisustvovao ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić. Članovi Republičkog odbora ovog sindikata upoznali su resornog ministra sa stanjem u sindikalnim organizacijama i regijama, a akcenat je stavljen na povećanje plata zdravstevnim radnicima u Srpskoj.

„Mi smo imali konstruktivan sastanak. Ukoliko ubrzo ne dođe do povećanja plata, upotrijebićemo sve oblike sindikalne borbe. To ne tražim ja, već radnici, naši članovi, a njih je preko 5.000. Ono što mi tražimo jeste povećanje cijene rada sa sadašnjih 159,50 KM na 175 KM. Nastavljamo razgovore i vjerujemo da ćemo kroz razgovor i dogovor ostvariti naš cilj“, poručio je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Nikola Crnčević.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić poručuje da je važno da je redovnost isplate plata i doprinosa obezbijeđena i da se trenutno za plate zdravstvenim radnicima na mjesečnom nivou izdvaja 41 milion KM. Tvrdi da je zahtjev Sindikata zdravstva i socijalne zaštite legitiman i da će Vlada u narednom periodu razmotriti mogućnosti povećanja plata.

„Razgovaraćemo i dalje, kao i do sada. Ministarstvo je i dalje otvoreno za sve razgovore. Ako govorimo o zahtjevu sindikata da se povećaju plate kroz povećanje cijene rada u iznosu od oko 10%, to znači da mjesečno treba 4,1 KM dodatnog novca. Način finansiranja zdravstva je specifičan i drugačiji. Fond zdravstvenog osiguranja RS kroz ugovore sa ustanovama finansira zdravstvenu uslugu,  na bazi koje se onda dio sredstava kroz rukovodstvo te ustanove određuje za same plate, u skladu sa Zakonom o platama“, tvrdi Šeranić.

Na današnjoj sjednici je bilo riječi i o kvalitetu rada zdravstvenih radnika, jer je za sve važno da korisnici dobiju što kvalitetniju zdravstvenu uslugu.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!