28.април – Свјетски дан безбједности и здравља на раду

28.април - Свјетски дан безбједности и здравља на раду
28.април - Свјетски дан безбједности и здравља на раду

Међународна организација рада од 2003. године обиљежава 28.април као Свјетски дан безбједности и здравља на раду у циљу промоције превенције болести и повреда на раду, а све у сврху сигурног радног мјеста и здраве радне средине.

Заштита на раду је право радника које проистиче из међународних конвенција, Устава, законских и подзаконских прописа. Иако је то једно од елементарних радничких права, заштита и здравље на раду је у претходном пероду било у другом плану, јер је већина активности била усмјерена на повећање плата и побољшање услова рада.

Тек у условима пандемије вируса COVID-19, видимо значај заштите здравља радника који су на првој линији одбране од овог вируса. У тој борби у овој ванредној ситуацији радници савјесно и одговорно обављају своје задатке не штедећи своје здравље и здравље својих породица.

У  вријеме пандемије вируса COVID -19 посебно су битне мјере заштите,  нарочито радника  запослених у здравству, трговини,  полицији, производњи, медијима и сви других  који су под директним утицајем и вјероватноћом да се могу заразити вирусом. Ако заштитимо ове раднике штитимо и наше становништво.

У овом тренутку ношење заштитних маски, рукавица, кориштење дезинфекционих средстава и прописнa међусобна удаљености су основне мјере којих се морамо придржавати.

Савез синдиката Републике Српске, као одговоран социјални партнер већ дужи врменски период указује на чињеницу да постоје бројни послодавци који само привидно обезбијеђују заштиту на раду у циљу поштивања законских прописа и избјегавања евентуалних казни, а не у циљу стварне заштите здравља радника и безбиједности на раду.

Због тога смо имали велики број тежих повреда на раду са смртним исходом. У задње три године у Републици Српској је смртно страдало 30 радника.

Само у  прошлој години било је 91 тежа повреда на раду и осам смртних повреда. Улагање у здраве радне услове и адекватну заштиту на раду није трошак, већ најбоља инвестиција.

Показало се и колико је важно постојање социјалног дијалога и функционисање представника запослених и одбора за безбиједност и здравље на раду у циљу очувања здравља и живота запослених.

Крајње је вријеме да се посвети већа пажња заштити на раду и  подигне  ниво свијести о значају здравља радника и очувању њихове радне способности.

Свака непосредна посљедица неповољних услова рада проузрокује и негативне посредне посљедице које имају економски карактер.

Ове економске посљедице погађају, прије свега самог повријеђеног или обољелог радника, као и његову породицу.Осим тога, негативни утицај одражава се и на резултат привређивања предузећа, као и на друштвену заједници у цјелини.

У садашњим условима пандемије вируса COVID -19  најбитније је  да се сачувају  животи и здравље наших радника. Зато апелујемо на послодавце на досљедну примјену Закона о заштити на раду , као и одлука надлежних  републичких и локалних органа власти и институција.

Наше активности у будућем периоду биће усмјерене да се у Републици Српској донесе Стратегија безбједности и здравља на раду која је потребна за све раднике.

Кроз стратегију, за наредни четворогодишњи период, би се јасно дефинисали правци дјеловања у овој области, а све са циљем очувања здравља радника и мањег броја смртних повреда на раду.

 Заштитите своје здравље, останите здраво !!!!


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!