Žene u Španiji štrajkuju 8. marta

Žene u Španiji štrajkuju 8. marta
Žene u Španiji štrajkuju 8. marta

Žene u Španiji danas, 8. marta održaće generalni štrajk i protestnu šetnju, u namjeri da pokažu kako će “ svijet stati “ ukoliko one napuste svoju ulogu na poslu i kod kuće.

Žene na visokim pozicijama kao što je Manuela Karmena ( Manuela Carmena ) i Ada Kolau ( Ada Colau ), gradonačelnice Madrida i Barselone uzeće učešće u današnjem “ feminsitičkom štrajku „.

Organizatori štrajka zahtjevaju okončanje onoga što nazivaju „španska mačo kultura „. Takođe zahtjevaju odlučniji obračun sa polnim nasiljem i nasiljem u porodici, u zemlji u kojoj je prošle godine 99 žena izgubilo život u ovoj vrsti nasilja.

I prošle godine u Španiji su za 8. mart organizovani manji štrajkovi, ali ovo je prvi put da se organizuju štrajkovi i protesti u cijeloj zemlji.

Štrajk je podržan od strane više sindikalnih centrala u Španiji, kao što su Radnička komisija (CCOO ) i Generalni savez radnika ( UGT ), koji su pozvali svoje članstvo da učestvuje u protestnim šetnjama u kojima se zahtjeva izjednačavanje plata žena i muškaraca.

Štrajk će prevazići okvire radnih mjesta i obuhvatiće sva područja aktivnosti žena, poslove u kući, brigu o porodici, obrazovanje i vaspitanje i čak i potrošnju, tj. kupovinu na taj dan.

“ Pozivamo sve žene da danas ne vode djecu u školu, ne peru veš, posuđe, da ne peglaju, ne kuvaju, ne čiste po kući, ne čuvaju unučiće, već da se pridruže štrajku žena. “ , navodi se u saopštenju Osmomartovske komisije.

Prema studijama Evropske komisije, žene u Španiji zarađuju skoro 15% manje po satu od muškaraca, što predstavlja razliku u plati nešto manju od prosjeka u Evropskoj uniji, a manju nego u Velikoj Britaniji gdje ona iznosi 21%.

Ipak, “ stakleni zid “ ostaje, budući da su multinacionalne kompanije i daqe vođene od strane muškaraca, a tek nekoliko žena zauzima visoke pozicije u njima. 58% procenata visoko obrazovanih u Španiji su žene, a zauzimaju samo 28% menadžerskih pozicija i 13% rektorskih mjesta na univerzitetima u Španiji.

Kod kuće, žene takođe provode duplo više vremena od muškaraca obavljajući kućne poslove i brinući se o djeci.

Objašnjavajući svoju podršku za protestima, g – đa Kolau je izjavila da je vrijeme da žene u Španiji zahtjevaju prestanak “ nasilja muškaraca “ , diskriminacije i razlike u platama, te da je sve ovo neprihvatljivo u vrijeme demokratije u 21. vijeku.

Izvor: Telegraph.co.uk


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!