U avgustu 4 radnika poginula u građevinskom sektoru

U avgustu 4 radnika poginula u građevinskom sektoru
U avgustu 4 radnika poginula u građevinskom sektoru

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić apelovala je da poslodavci i izvođači radova u građevinskom sektoru poštuju Zakon o zaštiti na radu, jer su u posljednjih mjesec dana poginula četiri radnika.

Vrabičićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je u 2016. godini u građevinskom sektoru poginulo 10 radnika, u 2017. godini osam, a u avgustu ove godine četiri.

Ona je ukazala na potrebu jačih kontrola inspekcijskih organa na građevinskim objektima, kao i da zaposleni skrenu pažnju poslodavcu na sve nepravilnosti na objektu gdje rade.

Napomenula je da je nepostojanje granskog kolektivnog ugovora u građevinskom sektoru veliki propust i nedostatak u zaštiti radnika na radnim mjestima.

Ona je dodala da Zakon o zaštiti na radu nije loš i da bi, ukoliko bi bio striktno primjenjivan, radnici bili zaštićeni.

Član Odbora za zaštitu zdravlja na radu Srpske Igor Ratković smatra da bi Vlada trebalo da usvoji strategiju bezbjednosti, zaštite i zdravlja na radu za naredne četiri godine.

Ratković je rekao da Savez sindikata Srpske ima nacrt teksta ove strategije koji će ponuditi na razmatranje socijalnim partnerima u Srpskoj.