U „Alumini“ pored proizvodnje misle i na natalitet

U "Alumini" pored proizvodnje misle i na natalitet
U "Alumini" pored proizvodnje misle i na natalitet
Prije nešto više od četiri i po godine, Sindikat zvorničke „Alumine“ odlučio je da novčano stimuliše sve radnike koji se odluče za brak ili dobiju bebu. Do danas, rođeno je 243 djece i sklopljeno 119 brakova.

Dom zvorničke porodice Perić, prije nešto više od dva mjeseca, postao je bogatiji za dva nova člana, blizance Milicu i Vukana. Sestru i brata dobili su Jovana, Bojana i Bogdan, a roditelji Slobodanka i Darko će se potruditi da im pruže pažnju i ljubav i izvedu ih na pravi put.

– U ovo današnje vrijeme da ostanu normalni. Jer danas sve je drugačije nego kad smo mi rasli. Nije toliko bio dostupan ni internet. To nam je najveći cilj, da se školuju, da ih izvedemo na pravi put, da oni sutra budu pravi ljudi, pošteni, dobri ljudi prije svega – kaže Slobodanka Perić, majka petero djece.

U svakodnevnim obavezama oko beba roditeljima pomažu djeca i bake, a finansijki je pomogla kompanija „Alumina“, u kojoj Darko obavlja posao bravara i ponosan je na ovu pomoć.

– Sindikat Alumine je pomogao, na četvrto dijete 700 maraka i na peto dijete 800 maraka. To znači mnogo što se tiče Alumine, meni znači barem puno, zato što sam radnik te kompanije – istakao je Darko Perić, otac petero djece.

Od oktobra 2015. do danas, Sindikat „“lumine““novčano je nagradio sve radnike koji su stupili u brak ili postali roditelji. Za svako vjenčanje, Sindikat je darovao 300 maraka, za prvo rođeno dijete 400, drugo 500, a svako naredno sa dodatnih 100 maraka. Cilj je, kažu, „da nas bude više“.

– Lijep je osjećaj kad prođete Zvornikom kroz park i vidite djecu koja se igraju i onda skontate koliko Alumina znači ovom području, ovom gradu, ovom kraju i ona uliva sigurnost, na stranu to što mi dajemo, to je samo mali vid pažnje – naglašava Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva „Alumine“.

Imajući u vidu zabrinjavajuće demografske podatke u Srpskoj, primjer „Alumine’ trebale bi slijediti i mnoge druge kompanije, jer od stimulisanja porodice i nataliteta, koristi će imati društvo i cijela Republika Srpska.

Izvor: www.rtrs.tv


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!