Trgovci, ugostitelji i radnici u uslužnim djelatnostima Republike Srpske traže povećanje plata

Trgovci, ugostitelji i radnici u uslužnim djelatnostima Republike Srpske traže povećanje plata
Trgovci, ugostitelji i radnici u uslužnim djelatnostima Republike Srpske traže povećanje plata

U Domu sindikata u Banjaluci danas su održane sjednice Republičkog i Nadzornog odbora Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske.

Razmatran je i usvojen Izvještaj o radu STUD-a RS za 2017. godinu, te usvojen Program rada granskog sindikata za 2018. godinu.

Na sjednici Republičkog odbora kojom je predsjedavao predsjednik granskog sindikata Goran Savanović, donesena je Odluka o visini pojedinačne članarine za one članove sindikata koji nemaju osnovane sindikalne organizacije, koja na godišnjem nivou iznosi 50,00 KM.

Razmatrana je  aktuelna situacija u sindikalnim organizacijama, članicama Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, te zaključeno da je materijalni i socijalni, zaposlenih u ovim  djelatnostima veoma težak.

Teški uslovi rada, niske i neredovne plate, smanjenje broja radnika u odnosu na obim posla zbog ušteda koju prave poslodavci, velika fluktuacija radne snage, sve veći odliv kvalifikovane radne snage, svakodnevni su problemi sa kojima se suočava ova kategorija radnika u RS.

Zaključeno da je u toku odliv u inostranstvo  stručnih kvalifikovanih radnika iz oblasti turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti, te da je na sceni pojava nedostatka  kvalifikovane radne snage, a najizrazitiji primjer za to je nedostatak mesara i kuvara u Republici Srpskoj.

Na sjednicama je naglašeno da je već pripremljen prijedlog Posebnog kolektivnog ugovora  za zaposlene u ovim djelatnostima, te upućen poziv poslodavcima za pregovore i potpisivanje  kolektivnog ugovora, kao i zahtjev za povećanje plata radnicima u ovim  djelatnostima.