Статистички подаци за новембар 2018. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у новембру 2018. године износи 880,00 КМ и мања је за 4,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у октобру 2018. године.

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године износи 1.888,86 КМ и просјечна плата је покрива са 46,59%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.379,00 КМ и веће су за 1,47% у односу на октобарску плату, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство и износе 599,00 КМ и веће су за 0,84% од просјечне плате након опорезивања (нето плате) исплаћене у октобру 2018. године.

Укупне потрошачке цијене у новембру 2018. године у односу на октобар 2018. године нису се мијењале, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – мање су за 0,4%.
  • Алкохолна пића и дуван – веће су за 0,2%.
  • Одјећа и обућа – веће су за 0,3%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 0,5%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – веће су за 0,5%.
  • Здравство – нису се мијењале.
  • Превоз – веће су за 0,1%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,1%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – веће су за 0,1%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ