Statistički podaci za februar 2018. godine

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u februaru 2018. godine iznosi 841,00 KM i u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u januaru 2018. godine veća je za 16,00 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za februar 2018. godine iznosi 1.889,93 KM i prosječna plata je pokriva sa 44,49%. Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Po djelatnostima, prosječne neto plate, odnos plata i sindikalne potrošačke korpe i poređenje sa prethodnim mjesecom  je:

Prosječne plate po djelatnostima najviše su u finansijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja, gdje iznose 1.354,00 KM i veće su za 3,99% u odnosu na januarsku platu, a najniže u administrativnim i pomoćnim uslužnnim djelatnostima i iznose 556,00 KM i manje su za 0,36% u odnosu na platu isplaćenu u januaru 2018. godine.

Ukupne potrošačke cijene u februaru 2018. godine u odnosu na januar 2018. godine veće su za 1,2%, a po namjeni potrošnje su:

 • Hrana i bezalkoholna pića – veće su za 1,1%.
 • Alkoholna pića i duvan – veće su za 0,1%.
 • Odjeća i obuća – manje su za 1,4%.
 • Stanovanje, voda, električna energija i dr. energenti – veće su za 0,8%.
 • Namještaj, pokućstvo i redovno održavanje – manje su za 0,2%.
 • Zdravstvo – veće su za 0,2%.
 • Prevoz – veće su za 6,0%.
 • Komunikacije – manje su za 0,1%.
 • Rekreacija i kultura – manje su za 0,2%.
 • Obrazovanje – nisu se mijenjale.
 • Restorani i hoteli – nisu se mijenjale.
 • Ostala dobra i usluge – nisu se mijenjale.

* Korišteni podaci Zavoda za statistiku RS


Poslednje vijesti

11. sindikalna ljetna škola Pan - evropskog regionalnog savjeta " Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi " Sarajevo, 11 - 13. septembar 2018. godine

11. sindikalna ljetna škola Pan – evropskog regionalnog savjeta “ Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi “ Sarajevo, 11 – 13. septembar 2018. godine

Međunarodna saradnja
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić, učestvovaće u radu 11.sindikalne ljetne škole koju organizuje Međunarodna konfederacija sindikata/Pan-evropski regionalni savjet (MKS/PERS) a čija je članica Savez sindikata Republike Srpske. Tema 11. sindikalne ljetne škole je [opširnije]
Održan sastanak predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske i predsjednika granskih sindikata sa premijerkom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi RS ( Foto RTRS )

Održan sastanak predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske i predsjednika granskih sindikata sa premijerkom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi RS ( Video )

Savez sindikata RS
Danas je u Domu sindikata održan sastanak predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske Ranke Mišić i predsjednika granskih sindikata sa premijerkom Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi Republike Srpske Antonom Kasipovićem i Danom Maleševićem. Predsjednik Vlade [opširnije]