Srećan Dan slobode medija – Sindikat medija i grafičara Republike Srpske

Srećan Dan slobode medija - Sindikat medija i grafičara Republike Srpske
Srećan Dan slobode medija - Sindikat medija i grafičara Republike Srpske

Sindikat medija i grafičara Republike Srpske svim novinarima, urednicima, snimateljima i drugim radnicima medijskih kuća čestita Međunarodni dan slobode medija.

Tim povodom želimo svim kolegama da sljedeći praznik i svaki naredni obilježe u što bezbjednijem okruženju, radeći svoj posao profesionalno i poštujući novinarske standarde, a poslodavcima da ispoštuju prava svojih radnika i to im i omoguće.

Želimo da istaknemo koliko je važno popravljanje ekonomskog položaja novinara u Republici Srpskoj, kao prvog i osnovnog uslova slobode. Novinari često nemaju nikakvu svijest da su i sami radnici i da imaju prava kao što ih imaju prosvjetari, policija ili trgovci, pa se za njih ni ne bore, a što njihovi poslodavci nemilosrdno koriste. O svojim pravima daleko više znaju radnici o kojima svakodnevno izvještavaju ili poslodavcima koji ih izrabljuju, ne shvatajući da su često u jednako lošoj ili čak goroj situaciji.

Upravo zato je danas gotovo nemoguće pričati o slobodnim medijima, zato što novinari žive i rade u okruženju punom neizvijesnosti i borbe za golu egzistenciju, smišljajući kako da zarade kakvu takvu platu, a sačuvaju glave od metalnih šipki.

U takvom okruženju nema ni slobodnog ni kvalitetnog novinarstva, a novinar je kao nikada ranije ranjiv i podložan pritiscima sa svih strana.

Ogroman broj neprijavljenih radnika novinara rade i „za državu“ i za privatnike, a plate dobijaju u kovertama i preko friziranih putnih naloga. Formiranje velikog broja medija (govori se da ih u BiH ima preko 1200, od čega oko 1100 portala), uz minimalna ulaganja, povezivanje komercijalnih i političkih interesa, rastuću koncentraciju vlasništva i tehnološko zaostajanje doveli su novinare u postojeću situaciju iz koje mogu da se izvuku samo i jedino ako se udruže međusobno kako bi se zaštitili od izrabljivanja.

Upravo zato smatramo da svoj položaj moramo i možemo popravljati svim silama, a da je osnovni način i metod udruživanje u strukovna tijela i radničke organizacije.

Sidnikat medija i grafičara Republike Srpske uvijek je otvoren za sve kolege koje žele da se priključe i kojima možemo pomoći.

Srećan nam Dan slobode medija!

Saopštenje Sindikata medija i grafičara Republike Srpske (.pdf)


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!