Sindikat u gradiškom “ Metalu “ dogovorio pet važnih pitanja ( Audio )

Sindikat u gradiškom 'Metalu' dogovorio pet važnih pitanja

Pregovarački tim ‘Metala’  iz  Gradiške, koji su činili predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić, članovi Sindikalnog odbora ove fabrike i sindikalni povjerenik Boško Grgić izdejstvovali su u pregovorima sa direktorom ‘Metala’ Markom Gončinom, i predstavnikom  italijanskog vlasnika Leonardom Zalatevom, odgovore na pet važnih pitanja.

Dogovoreno je da se uplate doprinosa za radnike obavljaju do prvog u mjesecu, te da se plata isplaćuje do 15.-og u mjesecu za prošli mjesec. Sa poslodavcem je dogovorena i isplata regresa u iznosu od 410 konvertibilnih maraka i to po jedna trećina uz oktobarsku, novembarsku i decembarsku platu.

Data je podrška novom  vlasniku, koji je ušao u ‘Metal’ prvog radnog dana u septembru, da se o dinamici korištenja preostalog dijela godišnjih odmora za ovu godinu rješava u novembru, kako bi se pojačanim radom  do tada riješile narudžbe od strane kupaca.

Uvažen je i zahtjev predsjednika Peulića, da se shodno odredbi Kolektivnog ugovora sredinom decembra pregovara o povećanju plate radnika za narednu godinu. Evo šta su rekli akteri današnjeg sastanka.

Poslodavci su pokazali maksimalnu korektnost u pregovorima i prihvatili su sve naše prijedloge. Ovo je velika pobjeda socijalnog dijaloga i sindikata, izjavio je predsjednik Peulić

Leonardo Zalatev, predstavnik  većinskog vlasnika preduzeća:

-Projekat stabilizacije ‘Metala’sprovodićemo do kraja 2020. godine.  Početkom naredne godine krećemo sa novim radovima i novim proizvodima, a namjera nam je da vrlo brzo radnici budu ponosnio što rade u ‘Metalu’, koje će biti potpuno autonomno preduzeće.

Marko Gončin, direktor ‘Metala“:

-I kada je bilo najteže ja sam bio optimista. Došlo je vrijeme izlaska iz krize!

Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS:

-Poslodavci su pokazali maksimalnu  korektnost u pregovorima i prihvatili su sve naše prijedloge. Ovo je velika pobjeda socijalnog dijaloga i sindikata.

Poslušajte izjavu

Ognjen Ristić, predsjednik Sindikalne organizacije ‘Metala“.

-Da nismo sindikalno organizovani i da nemamo PKU ne bismo riješili životna pitanja. Apelujem na sve radnike da se sindikalno organizuju.

Poslušajte izjavu

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!