Sindikat pravosuđa Republike Srpske traži povećanje plata za zaposlene u pravosudnim institucijama

Sindikat pravosuđa Republike Srpske traži povećanje plata za zaposlene u pravosudnim institucijama u skladu sa povećanjem troškova života
Sindikat pravosuđa Republike Srpske traži povećanje plata za zaposlene u pravosudnim institucijama u skladu sa povećanjem troškova života

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske je danas rekao da će Sindikat pravosuđa RS od nove Vlade Republike Srpske tražiti povećanje plata zaposlenih u pravosudnim institucijama, jer nisu povećane 10 godina, dok su troškovi života povećani za 30 odsto.

Sindikat je pregovore o povećanju plate započeo sa Ministarstvom pravde, koje im daje određenu podršku i sa kojim imaju dobru saradnju, odnosno započeli su zajednički rad na donošenju rješenja koje će ići ka povećanju plate.

Petrović je novinarima u Banjaluci rekao da bi, s obzirom da su troškovi života povećani za 30 odsto, bilo logično da im i plate budu za toliko povećane.

„U platu je uračunat iznos toplog obroka i regresa. Najniža plata u pravosuđu iznosi 500 KM, najčešća je ona od 730 KM za zaposlene sa srednjom stručnom spremom, a sa visokom od 1.200 do 1.400 KM“, precizirao je Petrović.

On je pojasnio da su to plate administrativnog osoblja i zaposlenih u kazneno-popravnim ustanovama. Naglasio da u pravosudnim institucijama nema viška zaposlenih.

„Radimo specifične i složene poslove za koje možemo snositi krivičnu i materijalnu odgovornost, što nije definisano u drugim institucijama“, zaključio je Petrović.

Predsjednik Sindikalne organizacije Kazneno-popravnog zavoda Foča Danijela Ivanović rekla je da se sa Ministarstvom pravde prvenstveno vode pregovori o povaćanju plate pripadnika službe obezbjeđenja u kazneno-popravnim ustanovama, da bi se izjednačili početni koeficijenti sa zaposlenim u drugim službama kazneno-popravnih ustanova.
„To planiramo da realizujemo putem izmjena i dopuna Posebnog kolektivnog ugovora u dijelu koji se odnosi na posebno otežane uslove rada“, dodala je Ivanovićeva.

U Banjaluci je danas održana i sjednica Republičkog odbora Sindikata pravosuđa Republike Srpske.


e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!