Sindikalna potrošačka korpa za februar 2018. godine 1889,93 KM

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj,  u februaru  2018. godine, koštala je 1889,93 KM, koju je  prosječna isplaćena neto plata  u iznosu od 841,00 KM, pokrivala  sa svega 44,49 odsto.

Prosječna, isplaćena neto plata u februaru ove godine bila je veća za 16,00 KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u januaru 2018. godine, dok je za 1,5 odsto bila manja u poređenju sa prosječnom platom iz februara 2017. godine.

Najviše prosječne neto plate u februaru  isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.354,00   KM i bile su veće za 3,99 odsto u odnosu na januarsku platu,  a najniže u  administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima u iznosu od 556,00KM i manje  su za 0,36 u odnosu na platu u januaru 2018. godine.

Niske prosječne neto plate u februaru 2018 godine primili su  i radnici u građevinarstvu 563,00 KM,  zatim zaposleni  u turizmu i ugostiteljstvu 572,00 KM, kao i radnici u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 577,00 KM.

Prosječna februarska  plata zaposlenih  u trgovini bila je 612,00 KM, u djelatnosti poslovanja nekretninama  625,00 KM, zatim u oblasti saobraćaja i skladištenja 635,00 KM, te u prerađivačkoj industriji 653,00 KM.

Navedene prosječne plate isplaćene u februaru ove godine, pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 29,42 odsto do 34,55 odsto. Ukupne potrošačke cijene u februaru  2018. godine u odnosu na januarske, bile su veće za 1,2 odsto, a naviše je poskupio prevoz 6,00 odsto, te hrana i bezalkoholna pića 1,1 odsto.

Najviše novca porodice u Republici Srpskoj u februaru,   trošile su za nabavku prehrane 698,25 KM,  za stanovanje i komunalne usluge koštale su 581,32 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva  trebalo izdvojiti 105,31 KM. Odjeća i obuća  koštala je 133,90 KM, higijena i njega zdravlja 88,54 KM, prevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,38 KM. Iz navedenih podataka jasno je da  u Republici Srpskoj najniži životni standard imaju radnici u privredi, zbog čega je potrebno hitno potpisivanje Opšteg i granskih kolektivnih ugovora te povećanje plata ovim i  svim ostalim radnicima.

Poslednje vijesti

11. sindikalna ljetna škola Pan - evropskog regionalnog savjeta " Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi " Sarajevo, 11 - 13. septembar 2018. godine

11. sindikalna ljetna škola Pan – evropskog regionalnog savjeta “ Izazovi za mir, demokratiju i slobode u Evropi “ Sarajevo, 11 – 13. septembar 2018. godine

Međunarodna saradnja