Savez sindikata RS zahtjeva djelotvorniju inspekciju

Savez sindikata RS zahtijeva djelotvorniju inspekciju
Savez sindikata RS zahtijeva djelotvorniju inspekciju

U Trebinju je juče održana javna rasprava  o Nacrtu Zakona o inspekcijama Republike Srpske, u organizaciji Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Javnoj raspravi su prisustvovali izvršni sekretar i pravnik Regionalnog sindikalnog centra Trebinje, kao i predsjednici sindikalnih organizacija iz realnog i javnog sektora.

Želimirka Lučić, stručni saradnik za pravne poslove u Savezu sindikata RS, kancelarija Trebinje ističe da Savez sindikata ima niz primjedbi na tekst Nacrta, kako bi se zaštitila radnička prava.

„Podnosilac predstavke, prema dosadašnjem Zakonu o inspekcijama, nema svojstvo stranke u postupku, on samo bude obaviješten da je izvršen inspekcijski nadzor, nema pravo primjedbe, žalbe. Glavna naša primjedba je da se nezadovoljnom podnosiocu predstavke, čije je pravo iz radnog odnosa prema Zakonu o radu ugroženo, prizna svojstvo stranke u postupku, da može uputiti primjedbe na zapisnik ispekcijskog nadzora, uložiti žalbu ili prigovor, ukoliko nije zadovoljan rješenjem inspektora“, kaže Želimirka Lučić.

Savez sindikata traži i da se iz Nacrta izbaci odredba po kojoj se inspekcijski nadzor najavljuje nekoliko dana ranije privrednom subjektu, kako bi se utvrdilo stvarno, činjenično stanje.

„Svi znamo kako to u praksi izgleda, inspekcijski nadzor se najavi, poslodavac taj dan na radnom mjestu ostavi samo radnike koji su prijavljeni, inspekcija konstatuje da je sve u skladu sa zakonom, a znamo da je to samo fiktivno stanje“, kaže Želimirka Lučić.

Jedan od prijedloga Saveza sindikata RS jeste da se pooštre novčane kazne onim poslodavcima koji ponavljaju isti prekršaj. Savez sindikata RS traži  da privrednom subjektu za svaki naredni ponovljeni prekršaj bude određena strožija kazna, kao i da se, ukoliko inspektor utvrdi da makar i jedan radnik nema ugovor o radu, bude podnesen prekršajni nalog.

Pomoćnik resornog ministra Nikola Knežević kaže da je cilj javnih rasprava o Nacrtu ovog Zakona, unapređenje sistema inspekcija u RS na svim nivoima i da je neophodno ovim Zakonom zaštiti radnike, jer će neprijavljivanje radnika biti, kako kaže, tretirano kao krivično djelo.