Sastanak sindikata i menadžmenta u „Alumini “ – pregovorima do boljeg materijalnog položaja zaposlenih

Sastanak sindikata i menadžmenta u "Alumini " - pregovorima do boljeg materijalnog položaja zaposlenih
Sastanak sindikata i menadžmenta u "Alumini " - pregovorima do boljeg materijalnog položaja zaposlenih

Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u „Alumini“ bila je osnovna tema pregovora sindikata i menadžmenta kompanije održanih u srijedu, 23. maja. U velikoj sali u upravnoj zgradi sastanku su prisustvovali predsjednik Upravnog odbora “ Alumine“ Milorad Motika, te direktori poslovnih oblasti Zajednički poslovi Mile Matić, Proizvodnja i marketing Radislav Filipović, Razvoj i kontrola kvaliteta Zoran Obrenović, dok su u delegaciji sindikata bili kompletan sindikalni odbor sindikalne organizacije “ Alumina “ na čelu sa Radenkom Smiljanićem i potpredsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske za privredu i predsjednikom Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, Tanetom Peulićem.

Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u "Alumini" bila je osnovna tema pregovora sindikata i menadžmenta kompanije održanih u srijedu, 23. maja
Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u „Alumini“ bila je osnovna tema pregovora sindikata i menadžmenta kompanije održanih u srijedu, 23. maja

Čelni ljudi kompanije prezentovali su poslovne rezultate, aktuelne probleme i poslovne ciljeve “ Alumine „, uz ocjenu da sve što se radi i preduzima je u cilju dugoročnog održivog rada fabrike.

U tom pravcu, kako je rečeno, potrebno je da se nastave i uspješno završe planirane investicione aktivnosti, jer se, objašnjeno je, investiranjem u nove proizvodne programe, obezbjeđuje sigurnost i budućnost kompanije čime se stvaraju i uslovi za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih.

Fabrika je, rečeno je, u proteklom periodu napravila veliki iskorak u poslovnim rezultatima što je, ocjenjeno je, uspjeh čitavog kolektiva, ali, naglašeno je, ima i dosta problema, naslijeđenih iz prethodnog perioda i koji su produkt ukupnog ambijenta u kome se preduzeće nalazi i sa kojim je prinuđeno da se bori kako bi opstalo.

Istaknuto je da je ogroman napor učinjen i da se konstantno preduzimaju aktivnosti da “ Alumina “ bude što bolje pozicionirana na inostranom tržištu i da njeni proizvodi što manje zavise od berzanske cijene metala.

U proteklih nekoliko godina, navedeno je, osvojeno je 18 novih proizvoda, a samo prošle godine nivo investiranja iznosio je oko 35 miliona KM. Investicione aktivnosti nastavljaju se i u ovoj godini.

Potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić ocjenio je veoma korektnim sastanak sindikata i menadžmenta kompanije, jer se, kako je rekao, razgovaralo o jako bitnim temama za ovaj kolektiv i zaposlene radnike.

On je rekao da je najvažnije očuvanje fabrike u punim proizvodnim kapacitetima s jedne strane, kao i pokušaj da se iznađe bolji materijalni položaj za zaposlene radnike s druge strane. Naveo je da su dogovorena četiri osnovna pitanja, koja su definisana u zaključcima i potpisanim zajedničkim Protokolom.

“ Socijalni dijalog treba dalje nastaviti “ istakao je Peulić i dodao da je prezadovoljan ukupnim ambijentom ovog sastanka, jer je, kako je naveo, bio izuzetno korektan odnos i uvažavanje svih strana u pregovorima.

Peulić je naglasio da “ Alumina “ ima svoju perspektivu, što je vidljivo iz planova koje je menadžment predočio sindikalnom odboru.

" Socijalni dijalog treba dalje nastaviti " istakao je Peulić i dodao da je prezadovoljan ukupnim ambijentom ovog sastanka
“ Socijalni dijalog treba dalje nastaviti “ istakao je Peulić i dodao da je prezadovoljan ukupnim ambijentom ovog sastanka

“ Činjnica da je ugovorena proizvodnja za ovu godinu, pa i za najveći dio sledeće 2019. godine u punim kapacitetima, vidljivo pokazuje da će se sigurno, uz dobar rad, korektne odnose i uz ozbiljan pristup izvršenju svih radnih zadataka, ostvariti veći profit, a samim tim i veće zarade – zaključio je Peulić, izrazivši očekivanje da će se u decembru dogovoriti veća cijena rada za narednu godinu za zaposlene u “ Alumini „, što će biti na obostrano zadovoljstvo.


Poslednje vijesti

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka u posjeti preduzeću Vodovod Srbac

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka u posjeti preduzeću Vodovod Srbac

Aktivnosti u sindikalnim organizacijama
Danas je na poziv predsjednika sindikalne organizacije Vodovod Srbac Milovana Dobrnjca kolektiv posjetio izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Banjaluka Goran Savanović. Tema razgovora bio je tekst novog predloga Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti koji [opširnije]