Регионални форум о платама, Београд, 16-17. јули 2019. године

Регионални форум о платама, Београд, 16-17.јули 2019. године
Регионални форум о платама, Београд, 16-17.јули 2019. године

У складу са закључцима са сједнице Извршног одбора Пан-европског регионалног савјета (PERC), плате су неприхватљиво ниске у југоисточној Европи, што доводи у питање раднички дигнитет и живот.

Како би се подржали синдикати у борби за фер и достојне плате, укључујући и најниже плате, Међународна конфедерација синдиката (ITUC) у партнерству са Међународном организацијом рада – одјел за радничка питања (ILO ACTRAV) је одлучила да организује Регионални форум о платама који се одржава 16. и 17. јула 2019. године у Београду.

На Форуму ће се детаљно разговарати о стању плата у региону укључујући и адекватне најниже плате, те изазовима с којима се синдикати сусрећу у реализовању својих захјтева у вези плата. Такође ће се разговарати о креирању јаке базе података о платама, те креирању кампања и стратегија преговарања.

Планирано је да се на овом Форуму покрене заједничка кампања за најнижу плату, гдје ће се такође развити и зајединчки план рада за активности на националном, регионалном и међународном нивоу у 2019. и даље.

У раду Форума учествују предсједници и економисти савеза синдиката из Југоисточне Европе и генерални секретар Међународне конфедерације синдиката Шерон Бароу.

У име Савеза синдиката Републике Српске у раду Форума учествује предсједница Ранка Мишић и експерт за правна питања Сандра Тодоровић.


е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!