Ранка Мишић за БУКУ: Радна мјеста се морају сачувати!

Ранка Мишић рекла је да се мјере које институције РС и БиХ предлажу морају без изузетка проводити и поштовати, јер је ријеч о превенцији и чувању здравља становништва.

“Постоји оправдан страх код свих нас, прије свега, да не добијемо коронавирус и то је све нормално и то треба разумјети. Страх који људи осјећају је оправдан, али тај страх не смије да прерасте у панику, већ у страх којим се управља да будемо што дисциплинованији”, каже за БУКУ Ранка Мишић.

Она каже да је радницима најважније да за свој рад добију плату.

“Ово је ситуација у којој се не прича о смањењу плате, отпуштању радника. У овом тренутку не треба да постоји таква врста бојазни, радна мјеста се морају сачувати. Уколико дође до још компликованије ситуације, држава ће морати да реагује и интервенише по узору на друге земље. Уколико се ситуација закомпликује, сервисирање обавеза могло би се зауставити на период док се ситуација не нормализује, што би олакшало кућне буджете. У овом тренутку не треба страховати за губитак радних мјеста, то није опција, нити се очекује да то буде опције уколико сви будемо ревносни у провођењу мјера и заштити себе и људи око нас”, рекла је Мишић Ранка.

Додаје да је примат у овом тренутку да останемо здрави, да се ширење коронавируса заустави како би се радници могли вратити на своја радна мјеста.

Ранка Мишић каже да у овом тренутку има много дезинформација, али има и оних који би, како каже, народски речено хтјели да “ушићаре и у овој ситуацији”. Међутим, предсједница Синдиката РС објашњава да је Закон о раду прописао и посебне ванредне ситуације о томе шта се тада дешава са радним мјестима, а нико не може и не смије дјеловати супротно прописима који су на снази.

“Позивам сваког радника који је дошао у позицију да му је угрожено радно мјесто или постоји сумња да ће се то десити да се јави у Синдикат, без обзира да ли су чланови Синдиката или нису. Закон о раду познаје ванредну ситуацију, познаје ситуацију када је радник код куће и када прима новчану накнаду и нико му не даје отказ”, истиче Мишић Ранка.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЗАКОНУ О РАДУ

Мишић каже да смо се сусрели са ванредном ситуацијом због више силе када смо имали поплаве и када се тај дио Закона о раду користио.

“Радници су тада због недостатка посла били код куће, били су на принудном одмору и примали су пола плате за тај период који нису радили, били су код куће и нису добили отказ. У Закону о раду имамо низ могућности да се заштити радно мјесто, а једна од тих могућности је она која је најнепопуларнија, а то је да радник ради од куће или, ако једноставно не може да организује рад од куће, остаје кући, али прима посебну накнаду у складу са Законом о раду, али то неће трајати вјечно. Ништа неће трајати вјечно. Све ћемо превазићи”, истиче Мишић Ранка.

На крају, Ранка Мишић каже да у овом тренутку можемо рећи да нису угрожена радна мјеста, а о будућем времену тешко је говорити.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!