Rad u trgovinama nedjeljom u Srpskoj treba zabraniti, jer fizički i psihički uništava radnika i njegovu porodicu i skraćuje radni vijek

U organizaciji Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, uz podršku Fondacije Fridriht Ebert, u Banji Vrućici je 14. i 15. novembra  2019. godine održan  seminar na teme: ,,STOP RADU NEDJELJOM, SINDIKALNO ORGANIZOVANJE I KOLEKTIVNO PREGOVARANJE“. Dvodnevnom seminaru  prisustvovali  su  članovi Republičkog i Nadzornog odbora, te predsjednici većih sindikalnih organizacija  ovog granskog sindikata.

Kada je u pitanju inicijativa pod nazivom ,,Stop radu nedjeljom“, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske,  Goran Savanović,   poručio je  da se radi o autentičnoj ideji i projektu ovog granskog sindikata, te da je niko ne treba svojatati.

„Cilj ove inicijative je da se u potpunosti ukine rad nedjeljom u trgovinama u Srpskoj, jer rad nedjeljom fizički i psihički uništava radnika, skraćuje njegov radni i životni vijek, te uništava njegovu porodicu. Put od ideje do njene realizacije je dug ali je dostižan, a za to treba imati jasnu i sveobuhvatnu strategiju sa jasnim pokazateljima, uz punu medijsku podršku i moguće opstrukcije vlasnika velikih trgovačkih lanaca, smatra predsjednik Savanović.

Trenutno stanje u oblasti trgovine u Srpskoj,  ocjenio je veoma nepovoljnim, jer ga karakterišu teški uslovi rada, prekovremeni rad koji se ne plaća, a teške fizičke poslove pretežno obavlja ženska radna snaga, nedostatak radne snage, koja masovno odlazi u inostraanstvo.

„U trgovinama su učestale krađe, a poslodavci od radnika traže da nadoknade sav manjak, oni nemaju vremena za porodični život, nemaju vremena za kulturne ili bilo koje sportske aktivnosti“, upozorava predsjednik Savanović.

Iznio je podatke po kojima  je  od oko 40 hiljada radnika zaposlenih u trgovini u Srpskoj, a njih preko 40  odsto prima platu  u iznosu od 550 KM, koja uključuje troškove prevoza i minuli rad.

Seminaru je prisustvovala predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, koja je naglasila da Savez sindikata  Republike Srpske mora imati jasnu strategiju povećanja plata, te ponovila zahtjev naše organizacije  koji je već upućen socijalnim partnerima, da se najniža plata  od 1. januara  2020. godine  poveća na 550 KM.

„Povećanje  najniže plate u Srpskoj  je veoma značajno, jer to znači da će doći do povećanja plata svim ostalim kategorijama radnika“, istakla je predsjednica Mišić, te još jednom stavila do znanja  da se niko za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja  radnika neće izboriti osim njih samih, a to je moguće jedino ako se sindikalno organizuju.

Igor Ratković, stručni saradnik za pravna pitanja u Savezu sindikata Republike Srpske izlagao je na temu ,,Kolektivno pregovaranje i sindikalno organizovanje,, te  naglasio  da je Republici Srpskoj potreban novi Opšti kolektivni ugovor, zatim granski kolektivni ugovori za privredne sindikate, te izmjene i dopune važećeg Zakona o radu Srpske, koji se pokazao kao neprovodiv. Svojim diskusijama, prijedlozima i sugestijama, veliki doprinos uspješnom radu seminara, dalo je svih 19 predsjednika sindikalnih organizacija, članica STUD Republike Srpske. Seminaru je prisustvovao predstavnik poslodavaca  Goran Božić, izvršni direktor za ugostiteljstvo i turizam Banje Vrućice.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!