Prvi korak za povećanje plata svim zaposlenim u pravosuđu RS, dogovoreno povećanje plata za uniformisana lica u kazneno-popravnim ustanovama i Sudskoj policiji Republike Srpske

Prvi korak za povećanje plata svim zapolenim u pravosuđu RS, dogovoreno povećanje plata za uniformisana lica u kazneno-popravnim ustanovama i Sudskoj policiji Republike Srpske
Prvi korak za povećanje plata svim zapolenim u pravosuđu RS, dogovoreno povećanje plata za uniformisana lica u kazneno-popravnim ustanovama i Sudskoj policiji Republike Srpske

Na današnjem sastanku ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je informisao predsjednika Sindikata pravosuđa Republike Srpske Sinišu Petrovića da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi donošenja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa.

Ovim će praktično doći do povećanja primanja uniformisanih lica u kazneno-popravnim ustanovama i Sudskoj policiji Republike Srpske i ona bi bila povećana i izjednačena sa primanjima uniformisanih lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske. Povećanje u iznosu od 10% od prosječne plate u MUP-u i obuhvatiće 640 radnika, a Vlada RS će za ove potrebe izdvojiti dodatnih oko 1.5 miliona KM. Ova stopa se primjenjuje jer bi primjena iznosa od 10% od prosječne plate u pravosuđu dovela do znatno većeg uvećanja, jer visoke plate sudija i tužilaca utiču na prosjek plata u ovom sektoru.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović je na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana nakon sastanka zahvalio ministru Kasipoviću na korektnom odnosu u pregovorima i najavio očekivanje da će uskoro doći do nastavka pregovora kako bi bio poboljšan materijalni status svih zaposlenih u pravosudnim institucijama.

“ Mi smo ovaj proces otpočeli još prošle godine, i namjera nam je da se poboljša materijalni status svih zaposlenih u oblasti pravosuđa u Republici Srpskoj. Svako povećanje je dobro i ovo posmatramo kao prvi korak. U pravosudnim institucijama nema viška zaposlenih, plate nisu povećavane od 2008. godine, osim posljednjeg povećanja za 30 KM, ali ako se u to uračuna umanjenje na osnovu staža to dođe na isti iznos. “ izjavio je Petrović.

Prosječna primanja zaposlenih u pravosudnim institucijama sa srednjom stručnom spremom iznose 730 KM.

“ U tu sumu su uključeni i topli obrok i regres. Kada se odbije topli obrok od 130 KM i regres na mjesečnom nivou od 40 KM to znači da ostaje iznos od 560 maraka kao plata. Magija je na koji način ti ljudi preživljavaju. “ napomenuo je Petrović, dodajući da je obim poslova u pravosudnim institucijama povećan usljed reforme pravosuđa i uvođenja elektronskog vođenja predmeta.

Petrović je izrazio zadovoljstvo da su dobili podršku i apsuolutno razumijevanje i obećanje ministra da će što prije zajedno tražiti rješenje i nastupati prema Vladi da se radi na povećanju plata za sve radnike sa srednjom i višom, a onda i sa visokom stručnom spremom.

“ Ministarstvo pravde će u narednih desetak dana pripremiti tekst zakona i vjerujem da će se on naći na majskom zasjedanju Narodne skupštine. Na taj način pravimo neophodnu korekciju da bismo obezbijedili bolji životni standard ovim ljudima.“  istakao je Kasipović.

On je dodao da su razgovarali i o standardu, platama i uopšte životu zaposlenih u pravosuđu sa srednjom i višom stručnom spremom.

„Naš zajednički stav jeste da ćemo učiniti sve da u vrlo bliskom periodu otvorimo ova pitanja i da u skladu sa mogućnostima budžeta razgovaramo o tim platama. Stav Ministarstva pravde i moj lični je da učinimo maksimalan napor da popravljamo standard zaposlenih pogotovo sa srednjom stručnom spremom u oblasti pravosuđa, a prije svega u sudovima i tužilaštvima jer je riječ o vrlo teškim, delikatnim, napornim i odgovornim poslovima.“   dodao je ministar Kasipović.

Prilog Radio televizije Republike Srpske

Prilog BN televizije